Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Noziedznieka personības jēdziens, raksturojums un klasifikācija

     Evaluated!

    Research Papers14 Law

3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:853914
 
Evaluation:
Published: 22.08.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Jebkurā sabiedrībā jēdzienam “noziedznieks” ir negatīva nozīme, jo ar šo jēdzienu apzīmē personu, kura ir izdarījusi noziegumu. Šis jēdziens asociējas ar personu, kas ir izdarījusi kaut ko ļaunu citai personai, tāpēc ir arī saprotama šī jēdziena negatīvā nozīme.
Taču kriminoloģiskā aspektā jēdziens “noziedznieks” tiek lietots tikai formāli, jo tas neatspoguļo visas iezīmes, kas nepieciešamas noziegumu izdarījušās personas raksturojumam. Tieši tāpēc kriminoloģijā šī jēdziena vietā lieto jēdzienu “noziedznieka personība”.
Ir pilnīgi skaidrs, ka konkrētu noziegumu veic konkrētas personas, cits jautājums ir vai šīs personas var noskaidrot. Taču jebkurā gadījumā šajos pastrādātajos noziegumos izpaužas noziedznieka uzskati, tieksmes un ieradumi. Līdz ar to nav iespējams pilnībā izprast izdarītā nozieguma būtību, neizanalizējot tā cilvēka personību, kas to ir izdarījusi. Tāpat arī nevar veidoties pareizs priekšstats par noziedznieka personību, ja netiek ņemts vērā tā izdarītā nozieguma raksturs. Tāpēc noziedznieka personības problēma ir svarīga kriminoloģijas zinātnes sastāvdaļa, jo noziedzība kā sociāla parādība saistīta ne tikai ar sociāliem, ekonomiskiem un citiem faktoriem, bet arī ar to personību īpatnības kopumu, kuras izdara noziegumus – viņu sociālajām vērtībām, pasaules uzskatu, individuālajām interesēm un vajadzībām.
Noziegumus cilvēki izdara dažādu iemeslu un pamudinājumu dēl, kā arī dažādos apstākļos. Cilvēkam piemīt dažādas viņu raksturojošas iezīmes: dzimums, vecums, izglītības līmenis, nodarbošanās, ģimenes stāvoklis u.c. tāpat arī noziedzniekam piemīt viņu vien raksturojošas iezīmes, kuru izpēte ir ļoti nozīmīga ne tikai kriminoloģiskā, bet arī krimināltiesiskā un kriminālistiskā ziņā. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1191924
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register