Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:505501
 
Evaluation:
Published: 28.11.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads   
2.  Ogas, to nozīme uzturā   
3.  Ogu vispārējais ķīmiskais sastāvs   
4.  Antioksidantu saturs ogās   
5.  Ogu iedalījums   
5.1.  pēc uzbūves   
5.2.  pēc sastāva   
6.  Ogu pirmapstrāde, tehniskais zudums   
7.  Ogu pārstrādes veidi   
7.1.  Konservēšana   
7.2.  Ievārījumu gatavošana   
7.3.  Sasaldēšana   
7.4.  Melleņu sasaldēšana   
7.5.  tuneļtipa un gravitācijas tipa saldētavās   
7.5.  Sulu gatavošana   
7.6.  Svaigu ogu sacukurošana medū   
7.7.  Kaltēšana, žāvēšana   
7.8.  Želejas   
7.9.  Kompoti   
7.10.  Marmelāde   
7.11.  Uzpūteņi   
7.12.  Krēmi   
9.  Ogu uzglabāšana gāzu vidē   
10.  Uzturvērtību izmaiņas siltapstrādes laikā, ogu ēdienu pasniegšanas temperatūras   
10.1.  Termometrs   
10.2.  Siltapstrādes zudumi   
10.3.  Nevēlamo izmaiņu novēršanas iespējas   
11.  Ēdienu tehnoloģiskās kartes   
12.  Ēdienu pasniegšanas raksturojums   
12.1.  Pasniegšanas temperatūra   
12.2.  Mērces, piedevas, to saskaņošanas principi   
12.3.  Trauki, uzglabāšanas t0C, realizācijas laiks   
12.4.  Ēdienu kvalitātes rādītāji   
13.  Kopsavilkums   
Extract

Veselīgs uzturs ir viens no veselības priekšnoteikumiem. Veselīgu uzturu veido četras produktu grupas – graudaugu produkti; augļi, ogas un dārzeņi; piena produkti; gaļas un zivju produkti; olas un kaltēti pākšaugi. Ogas ir vērtīgas pēc to ķīmiskā satura, gan pēc to iedarbības organismā. Ogām piemīt ārstnieciskās, antiseptiskās īpašības, it īpaši to lapas, piemēram, ogu lapas satur augu valsts izcelsmes insulīnu, kas mazina risku saslimt ar cukura diabētu.
Esam 21.gs., kad ir pieejamas dažādas uzglabāšanas tehnoloģijas, lai saglabātu svaigas ogas. Protams, pakļaujot silt apstrādei, tie samazināta uzturvērtība, tāpēc visvienkāršākais un ērtākais uzglabāšanas veids ir sasaldēšana.
Ogas saglabā dziednieciskās vērtības arī sasaldētā veidā. Sasaldētas ogas nezaudē savas dziednieciskās īpašības, aromātu un ir noderīgas diētiskam uzturam visu gadu. Ledusskapī ogas var saglabāt 2-3 dienas. Lai ogas labāk saglabātos ievāc ar ziedkausu lapiņām.
Ogas bagātina uzturu ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, šķiedrvielām, augu izcelsmes bioloģiski aktīvām vielām, kas nav uzturvielas, bet pasargā organismu no hroniskām slimībām. Kā arī satur dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu un fitoncīdi, kas spēj iznīcināt mikrobus.
Ogu sastāvā ir arī cukuri glikozes un fruktozes veidā, tsk.1, žāvētās ogās ir līdz pat 70% cukura. Svaigas ogas satur veselībai būtiskus vitamīnus un citus elementus. Ogās visvairāk ir C vitamīna (100 gramos līdz 180 mg). Piemēram, dzērveņu sastāvā ir daudz vērtīgu vielu - organiskās skābes, pigmenti, pektīni.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register