Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:218312
 
Author:
Evaluation:
Published: 31.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Ogļhidrāti sastāv no trim ķīmiskiem elementiem – oglekļa, ūdeņraža un skābekļa, tāpēc to vispārējo formulu var pierakstīt šādi (CH2O)n, kur n rāda, cik reizes savienojumā šāda vienība atkārtojas.
Ogļhidrātus dala vienkāršajos ogļhidrātos jeb cukuros un saliktajos. Vienkāršie ogļhidrāti ir mono – un disaharīdi. Monosaharīdu piemēri ir glikoze un fruktoze, jeb augļu cukurs. Glikoze un fruktoze ir augļos, ogās, medū. Disaharīdu piemēri ir galda cukurs un laktoze jeb piena cukurs.
Polisaharīdi ir lielmolekulāras vielas, kas satur daudz monosaharīdu vienību, tās skaitāmas tūkstošos. Ar pārtikas produktiem cilvēks uzņem galvenokārt cieti, pavisam nelielā daudzumā – ar gaļu un aknām – arī glikogēnu. Bagātākie cietes avoti uzturā ir kartupeļi, maize, putraimi, makaroni, pupas, zirņi.
Galvenā ogļhidrātu funkcija organismā ir enerģētiskā. Daži audi, piemēram, eritrocīti un smadzenes, par enerģijas avotu spēj izmantot arī taukus. Muskuļos un aknās izkrājas nelielas ogļhidrātu rezerves glikogēna veidā. Glikogēna krājumi ir atkarīgi no tā, cik ogļhidrātu ir cilvēka ikdienas uzturā. Trenēta cilvēka muskuļos ir lielāks glikogēna daudzums nekā fiziski pasīvam cilvēkam.
Tā kā iespējamie glikogēna krājumi nav lieli, ogļhidrātu atlikums pārvēršas rezerves taukos, kas izveidoti zemādā. Pastāv ciešs sakars starp olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu maiņu. Tas ogļhidrātu pārpalikums, ko organisms neizlieto enerģijas iegūšanai, tiek pārvērsts taukos un uzkrāts taukaudos kā rezerve. Lai gan olbaltumvielas un tauki spēj aizvietot ogļhidrātus, uzturā tie ir nepieciešami, jo bez tiem organismā uzkrājas tauku maiņas starpprodukti – ketonvielas.
Kā enerģijas avots 1 g ogļhidrātu oksidējoties dod 4,1 kcal. Tie ir arī šūnas sastāvdaļa. Sevišķi intensīvi ogļhidrātus spēj izmantot muskuļi un galvas smadzenes. Organisms pastāvīgi ir piesātināts ar ogļhidrātiem, kuri nelielās devās glikozes veidā atrodas visos audos. Glikozes saturs asinīs – normas robežās – ir 0,08 līdz 0,12%. Organismam piemīt spēja saglabāt ogļhidrātu rezerves glikogēna (dzīvnieku cietes) veidā kā muskuļos, tā arī aknās. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register