-
Olas un olu ēdieni
Research Papers8 Crafts, Housekeeping, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
Olu uzturvērtība | 4 | |
Olu uzglabāšana | 5 | |
Olu ēdienu gatavošana | 6 | |
Olu ēdieni | 7 | |
Lieldienas | 9 | |
Lieldienu receptes | 10 | |
Secinājumi | 11 | |
Izmatotā literatūra | 12 |
Olu masa, ķīmiskais sastāvs, enerģētiskā vērtība ir atkarīga no putnu sugas, masas, vecuma, barošanas režīma un barības sastāva.
Ola sastāv no čaumalas, olas baltuma un dzeltenuma. Olu baltuma un dzeltenuma ķīmiskais sastāvs ir atšķirīgs., gan olas baltumā, gan dzeltenumā ir pilnvērtīgas olbaltumvielas, tās satur cilvēka organismam visas nepieciešamās aminoskābes. Tauku olas baltumā nav, bet dzeltenumā ir ap 5g tauku. Dzeltenumā ir arī taukiem līdzīgas vielas – lecitīns un holesterīns.
Holesterīna olas dzeltenumā, salīdzinot ar citiem uztura produktiem, ir daudz – 1 dzeltenumā ir 0.3 g holesterīna. Holesterīns ir nepieciešams organismam D vitamīna sintezēšanai, arī dažu hormonu veidošanai, bet tas veicina aterosklerozi. No jauna un vesela organisma liekais holesterīns izdalās ar žulti, atkritumvielām. Vecāku cilvēku organismā vielmaiņas process norit lēnāk, tāpēc holesterīns asinsvados var veidot savienojumu nogulsnes, kas savukārt rada nevēlamas aterosklerotiskas izmaiņas. Šī iemesla dēļ veciem cilvēkiem olu dzeltenuma izmantošana uzturā jāierobežo.
Augošam organismam dienas deva var būt 1 – 2 olas, tās nekaitēs, tieši pretēji – olas dzeltenumā sastopamai lecitīns (1,4 g) ir nozīmīgs jaunu šūnu veidošanās procesā, nostiprina organismu un aktivizē organisma pretošanās spējas. Lecitīns ir holesterīna antagonists, kas traucē holesterīna izgulsnēšanos organismā. Lecitīns uzbudina nervu sistēmu, tāpēc olu ēdienus nevajadzētu ēst vakariņās.…
Cilvēkam uzturs ir viens no svarīgākajiem dzīvības norisēm. Svarīgi ir uzņemt sabalansētu uzturu. Bieži vien cilvēki izvēlas lietot dzīvnieku valsts produktus. Kā viens no galvenajiem dzīvnieku valsts produktiem, ko cilvēki izvēlas lietot uzturā ir olas. Olas ir produkts ar augstu uzturvērtību, jo satur gandrīz visas cilvēka organismam nepieciešamās uzturvielas. Tās ir viens no pilnvērtīgākajiem pārtikas produktiem – dabisks, ar augstu uzturvērtību, dabas dotā iesaiņojumā, brīvs no konservantiem. Olām ir teicamas garšas īpašības, augsta enerģētiskā vērtība un laba izmantošanās organismā. Uzturā lieto dažādu putnu – vistu, pīļu, zosu, tītaru, paipalu un strausu – olas. Uzturam, galvenokārt, izmanto vistu olas, taču visu putnu olu sastāvs ir aptuveni vienāds. Olas uzturā lieto vārītā, ceptā veidā, kā arī dažādu ēdienu gatavošanā. Manuprāt, cilvēka uzturs bez olām ir nedomājams. Katru dienu nākas saskarties ar produktiem, kuru sastāvā atrodamas olas. Ar šī referāta palīdzību mēģināšu izprast olu uzbūvi, to svarīgumu cilvēka uzturā, kā arī izpētīt dažādus olu ēdienus.
- Kāpostu ēdieni
- Maize
-
Olas un olu ēdieni
Research Papers8 Crafts, Housekeeping, Cooking, Food Processing
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Kāpostu ēdieni
Research Papers for secondary school8
-
Grieķu ēdieni
Research Papers for secondary school5
-
Latviešu nacionālie ēdieni
Research Papers for secondary school5
-
Britu ēdieni
Research Papers for secondary school6
-
Eiropas Savienības desmit valstu nacionālie ēdieni
Research Papers for secondary school18