Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:426738
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.05.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  OLBALTUMVIELAS DABĀ, TO SASTĀVS    2
  OLBALTUMVIELU IEDALĪJUMS    3
  PROTEĪNU STRUKTŪRA    4
  Proteīnu pirmējā struktūra    4
  Proteīnu otrējā struktūra    5
  Proteīnu trešēja struktūra    6
  Proteīnu ceturtajā struktūra    8
  OLBALTUMVIELU FIZIKĀLĀS ĪPAŠĪBAS UN REAKCIJAS    9
  Hidrolīze    9
  Denaturācija    9
  Proteīnu pierādīšanas reakcijas    11
  FERMENTI    13
  Fermentu darbības mehānisms    13
  Fermentu iedalījums    14
  Fermentu aktivitāti ietekmējošie faktori    15
  OLBALTUMVIELU NOZĪME DZĪVAJOS ORGANISMOS    16
  Izmantotā literatūra    17
Extract

Olbaltumvielas sastopamas cilvēka un dzīvnieku muskuļos, audos, nervu šķiedrās, smadzeņu šūnās, kā arī augu šūnsulā. Arī tik sīki mikroorganismi kā baktērijas ir veidotas no olbaltumvielām.
Cilvēka un dzīvnieku organisms olbaltumvielas uzņem ar barību un pārveido sev vajadzīgajās olbaltumvielās. Piemēram, dzīvniekam uzņemot augu valsts olbaltumvielas, tās organismā sašķeļ līdz aminoskābēm, un sintezē organismam nepieciešamās olbaltumvielas. Cilvēka organisms olbaltumvielas uzņem ar gaļu, zivīm, piena produktiem, olām un citiem produktiem. Uzņemtajam uzturam jābūt pilnvērtīgam un daudzveidīgam, jo viena veida produktos nav visu nepieciešamo aminoskābju vajadzīgajā daudzumā. Tās olbaltumvielas, kas organismā netiek izmantotas jaunu šūnu un audu veidošanai un citos procesos, organisms izmanto par enerģijas avotu. Noārdoties 1 g olbaltumvielu, izdalās 17,2 kJ enerģijas.
Olbaltumvielu sastāvā ir ogleklis, slāpeklis, ūdeņradis, skābeklis, kā arī sērs, fosfors un dažu metālu joni.
Olbaltumvielu sastāvā esošais slāpeklis nevar organismā "sadegt". Tas organismā pāriet citu savienojumu sastāvā un izdalās no organisma urīnvielas veidā.

Olbaltumvielai ir dabiski lielmolekulārie savienojumi, kas veidoti no aminoskābju atlikumiem, kuri saistīti ar peptidsaitēm.

Dabā esošās olbaltumvielas veidojušās no 20 aminoskābēm, kas, savstarpēji saistoties dažādā secībā, spēj veidot 2.4-1018 dažādu kombināciju. Astoņas no šim divdesmit aminoskābēm uzskata par neaizstājamām aminoskābēm. Organismam šīs aminoskābes ir nepieciešamas, taču organisms pats tās nespēj sintezēt un tās ir jāuzņem ar pilnvērtīgu uzturu. Zinātnieki joprojām intensīvi nodarbojas ar olbaltumvielu pētījumiem. Ir apzināti apmēram 30000 dažādu olbaltumvielu, no kurām tikai nelielai daļai ir izpētīts sastāvs un struktūra. Piemēram, ir noskaidrots, ka olbaltumviela insulīns veidota no 51 aminoskābes atlikuma, cilvēka augšanas hormons - no 188 aminoskābju atlikumiem, bet globulīns - no 1250 aminoskābju atlikumiem, tiem dažādi kombinējoties. Noteiktas arī olbaltumvielu relatīvās molekulmasas, kas var būt no 6000 līdz vairākiem miljoniem. Piemēram, ogļhidrātu - glikoze un olbaltumviela - hemoglobīns. Glikozes sastāvs atbilst formulai C6H12O6, un tās relatīvā molekulmasa ir 180. Hemoglobīna sastāvu izsaka formula C2952H4664O832N812S8Fe4, un tā relatīvā molekulmasa ir 65000.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,98 €
Work pack Nr. 1190388
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register