Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:508808
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.09.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Osteoporoze- tā ir skeleta saslimšana , kas raksturojas ar kaulaudu samazināšanos skeletā , tiek traucēta tā uzbūve , kam seko kaulu trausluma paaugstināšanās un palielinās lūzumu risks . Kalcija nepietiekamība cilvēka organismā izraisa virkni veselībai bīstamu seku , saslimšanu . Redzamākā , bet ne vienīgā – osteoporoze . Pat pie neliela trieciena vai kritiena , kad labā veselības stāvoklī nekas nenotiek , kauli lūzt . Katrai trešajai sievietei un katram astotajam vīrietim virs 50 gadu vecuma var būt osteoporotisks lūzums . Tomēr osteoporozi ir iespējams savlaicīgi atklāt , kā arī apzinoties riska faktorus , veikt profilaksi pret saslimšanu . Būtiski nodrošināt pietiekamu kalcija un D vitamīna daudzumu dzīves laikā .

Kāpēc pieaug osteoporozes slimnieku skaits ?

Osteoporozes lūzumi un to sekas ir būtiski nāves un invaliditātes cēloņi . Problēma slēpjas faktā , ka osteoporoze piezogas nemanot , bez redzamiem simptomiem . Bieži pirmais simptoms ir lūzums . Tādēļ šo slimību bieži vien dēvē par klusējošu epidēmiju . Latvijā dzīvesveida tendences liecina , ka sievietes virs 50 gadiem vēlas saglabāt aktīvu un neatkarīgu dzīves veidu , tomēr neskatoties uz to , ignorē ( lai arī ir informētas un apzinās ) osteoporozi kā reālu potenciālu risku , kas var reāli ierobežot šo dzīves veidu .
Šo attieksmi arī pamato fakts , ka līdz pat 90 % cilvēku apzinās par osteoporozi un kalcija būtisko lomu organismā , tomēr tikai 16 % iedzīvotāju regulāri uzņem nepieciešamo kalciju .
Osteoporoze ir globāla problēma , īpaši apzinoties to , ka populācija kopumā noveco .
Osteoporoze ir arī izplatīta sabiedrības veselības aprūpes problēma , jo prasa lielus veselības aprūpes ieguldījumus , kā arī pacienta līdzekļus .

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register