Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:147128
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 13 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Nepareiza uztura radītās problēmas    4
2.  Liekā svara izraisītās slimības    6
3.  Anoreksija un bulīmija    9
4.  Darba metodika: kā noteikt, vai ķermeņa masa atbilst normai?    11
5.  Pētījums par skolēnu uztura paradumiem un ķermeņa masu    13
5.1.  Pētījums par 5.-11.klašu skolēnu uztura paradumiem un ķermeņa masu    13
5.2.  Apkopojums par 5.-11. klašu skolēnu ĶMI, vidējo skolēna dienas uztura patēriņu un pusdienošanas vietām    20
5.3.  Salīdzinājums ar skolēnu veselības paradumu pētījumu Latvijā un Eiropā un ASV    21
6.  Intervijas apkopojums ar diētas ārsti Lolitu Neimani    22
  Anotācija    25
  Abstract    26
  Pielikumi    28
Extract

Ievads
Darba autore izvēlējās tēmu "Skolēnu uztura problēmas un ķermeņa masa". Kādēļ tieši šī tēma? Tādēļ, ka pareizs dzīvesveids, uzturs ir un paliks veselības pamats. Veselība taču ir pati svarīgākā, kas cilvēkam var būt. Tā ir visa pamatā. Un uzturs ir tas, kas ir veselīga dzīvesveida pamatā. Cilvēks pat neapzinās, cik ļoti var sabojāt veselību ar nepareizu, neveselīgu uzturu. Kā cēloņi tam varētu būt cilvēku aizņemtība, stress, kā rezultātā mēs nepamanām, ko un cik daudz apēdam. Līdz ar to veidojas virkne veselības problēmu. Labāk pasekot līdzi savam uzturam, nevis pēc tam cīnieties ar tā izraisītajām sekām, pie tam, ar tām tikt galā ir daudz grūtāk.
Liekā ķermeņa masa kļuvusi par sabiedrības veselības problēmu arī bērnu un pusaudžu vidū. Nesenie pētījumi Eiropas Savienības dalībvalstīs liecina, ka 18% skolas vecuma bērnu ir palielināta ķermeņa masa. Kā galvenie cēloņi tam minēti taukus un cukuru saturošu produktu pārlieku liela lietošana, fizisko aktivitāšu samazināšanās un sēdoša dzīvesveida izplatīšanās. Tāpēc vēlējos noskaidrot, kā tas ir mūsu skolā. Vai pusaudžu masa atbilst normai un vai viņu uzturu var uzskatīt par sabalansētu? Ar darba rezultātiem tiks iepazīstināti mūsu skolas skolēni, kā arī Comenius skolu projekta „Veselīgs uzturs” dalībnieki. Kopā ar mūsu skolu šajā projektā darbojas arī Lietuvas, Turcijas un Grieķijas skolēni.
Darba mērķis ir izpētīt skolēnu ēšanas ieradumus un ķermeņa masas atbilstību normai.
Darba uzdevumi:
• Savākt un apkopot teorētiskos materiālus par uztura problēmām.
• Veikt pētījumu par ķermeņa masas atbilstību augumam, izmantojot ķermeņa masas indeksa formulu. Mērķa auditorija varētu būt vidusskolēni un 5. līdz 9. klašu skolēni.
• Veikt pētījumu par skolēnu uztura sabalansētību un ēšanas ieradumiem .
• Iepazīstināt skolēnus ar darba rezultātiem un veselīga uztura nosacījumiem.
• Veikt interviju ar diētas ārsti Lolitu Neimani par pusaudžu uztura problēmām.
Darbā izvirzītā hipotēze : skolēnu uzturs nav sabalansēts, tiek lietoti daudzi neveselīgi produkti, kā rezultātā ir palielināta ķermeņa masa.
Izmantotās metodes: anketēšana, ķermeņa masas indeksa aprēķināšana pēc formulas, iegūto rezultātu analīze un izvērtēšana, intervija ar diētas ārsti Lolitu Neimani.


1. Nepareiza uztura radītās problēmas
Mēs bieži vien dzirdam runājot par veselīgu uzturu, bet ne visiem ir skaidrs, ko tas nozīmē. Reizēm jēdziens “veselīgs uzturs” tiek uztverts par vispārēju frāzi, lai gan tam ir būtiska nozīmē ikviena cilvēka dzīvē.
Uzturs jeb barības vielas ir nepieciešamas normālu dzīvības procesu uzturēšanai organismā. Uzturs ir organisma enerģijas avots, kas nodrošina fizisko aktivitāti un organisma iekšējo orgānu funkcijas. Tam ir jābūt pilnvērtīgam, tas ir, jāuzņem pienācīgā daudzumā, veidā un laikā. Veselīgs uzturs nodrošina pareizu organisma augšanu un attīstību, veicina augstas darbaspējas un labu pašsajūtu.
Uzturs sastāv no sekojošām uzturvielām – ogļhidrātiem, olbaltumvielām, taukiem, mikroelementiem, vitamīniem, ūdens un šķiedrvielām. Lai uzturs būtu pilnvērtīgs, tajā jāietver visās iepriekšminētās komponentes. Tomēr jāievēro noteiktas šo uzturvielu proporcijas, piemēram, uzturs nedrīkst sastāvēt no ogļhidrātiem vien. ASV uztura speciālisti ir izstrādājuši uztura piramīdu, lai maksimāli uzskatāmi un vienkāršoti iepazīstinātu cilvēkus ar veselīga uztura pamatiem. Piramīda rāda, kāds ir cilvēkam ikdienā nepieciešamā uztura dalījums, kādus produktus nepieciešams uzņemt lielos daudzumos, kādus nelielos. Šī piramīda izveidota tā, lai jūsu dienas deva kļūtu par veselības, tātad arī normālas ķermeņa masas pamatu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register