Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:105431
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.03.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Used
Extract

Profesors Arveds Švābe paražu tiesības definē kā “ tiesības, ko nav devis likumdevējs, bet kas līdzīgi valodai iegūst un patur savu saistošo normatīvo spēku vienādas ilgas lietošanas un ievērošanas ceļā, kļūstot par masu uzvešanās noteicēju tiesiskā dzīvē.”(1., 161.lpp.)
Latvijas teritorijā no 11. līdz 13.gs. sākumam radās valstiskie veidojumi. Pēc savas struktūras tie vēl nebija valstis šī vārda pilnā nozīmē, jo tiem trūka attīstīta valsts aparāta kas būtu spējis izteikt, noformēt, izstrādāt un pieņemt likumdošanas aktus, tāpēc tika plaši pielietotas paražu tiesības.
Latvijas seno iedzīvotāju paražu tiesību jeb ieradumu tiesību avoti Latvijas teritorijā tiešā veidā neeksistē, jo rakstības trūkuma dēļ tās nekad nav bijušas ne apkopotas, ne uzrakstītas. Šo tiesību elementi saglabājās tautas apziņā no paaudzes uz paaudzi daudzus gadu simteņus kā nerakstītas tradīcijas. (2., 23.lpp) Tāpēc, par mūsu senču paražu tiesībām var spriest tikai netieši pēc samērā neskaidriem un grūti datējamiem juridiskās folkloras materiāliem. Folklora ir vienīgais neskartais – ne politiskās varas, ne kristietības ietekmēts – paražu tiesību avots pēc kā mēs varam rekonstruēt senlatviešu tiesību institūtus.
Latviešu tautas dziesmas, teikas, pasakas, parunas un sakāmvārdi atspoguļo šīs tautas nerakstītās tiesības, tur izpaužas latviešu tautas tiesiskie uzskati, kas pamatā izveidojušies jau pirms vācu iebrukuma. Pēc šiem avotiem mēs varam spriest par seno latviešu tiesisko apziņu un viņu tiesiskās domas attīstību. No folkloras mēs gūstam priekšstatu par seno latviešu sabiedrisko kultūru un cilvēku dalījumu sabiedriskajās grupās, kā arī par šo grupu locekļu pienākumiem un attiecībām. (3., 25.lpp)…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register