Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
3,49
You save:
0,38 (11%)
Discounted price*:
3,11
Purchase
Add to Wish List
ID number:468144
Evaluation:
Published: 20.03.2007.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    1
  Pārtika    2
  Karbonskābes    3
  Aminoskābes    4
  Olbaltumvielas    5
  Ogļhidrāti    6
  Konservanti un krāsvielas    8
  Tauki    9
  Ķīmiskās vielas pārtikā    11
  Vitamīni    13
  Sķiedrvielas    15
  Minerālvielas    16
  Etiķetes    18
  Uztura piramīda    19
  Jautājumi!    20
  Secinājumi    21
  Izmantotā literatūra un i-adreses    22
Extract

Pārtika


Pārtikas produktus sauc par uzturlīdzekļiem. Visi uzturlīdzekļi ir saistīti ar ķīmiju.
Uzturu, kurā ir visas cilvēka organismam nepieciešamās
uzturvielas sauc par pilnvērtīgu uzturu.
Līdzsvarots uzturs nodrošina ķermeņa attīstību un augšanu. Produkti, kas dod enerģiju, satur ogļhidrātus un taukus, kuri organismā tik noārdīti.
Uztura enerģiju mēra kalorijās. Desmitgadīgam bērnam dienā vajag 2000 kilokaloriju (kcal). 11-14 gadu vecumā meitenēm vidēji diennaktī nepieciešams 2300kcal.
Mūsu organismam svarīgas ir olbaltumvielas, kuras saņemam, ēdot gaļu, zivis, olas, riekstus, pienu un graudus.
Lai normāli varētu darboties āda, acis, asinsvadi un citi veidojumi, nepieciešami vitamīni.
Ūdens sekmē barības atšķaidīšanu un gremošanu.
Augšanai nepieciešams arī nedaudz minerālvielu: kalcijs palīdz saglabāt zobus, dzelzs nepieciešama asinīm.
Barībā esošās šķiedrvielas netiek sagremotas. Tās sekmē zarnu normālu darbību.


Karbonskābes

Karbonskābes ir organiskās skābes, kuru molekulā ir atomu grupa –COOH, ko sauc par karboksilgrupu.
Karbonskābes atkarībā no karboksilgrupu skaita iedala vienvērtīgās karbonskābēs un daudzvērtīgās karbonskābēs. Karbonskābju ir ļoti daudz.
Etiķskābe jeb etānskābe CH3-COOH ikvienam ir pazīstama kā galda etiķis – 5-9% etiķskābes ūdens šķīdums un etiķa esence – 70% etiķskābes ūdens šķīdums.
Daudz etiķskābes izmanto konservēšanā, mākslīgo šķiedru, smaržvielu un atspirdzinošu dzērienu ražošanā.
Skābeņskābes molekulā ir divas karboksilgrupas. Skābeņskābes ir bezkrāsainas, kristāliskas vielas. Skābeņskābe labi šķīst ūdenī. No ūdens šķīdumiem var iegūt tās kristālhidrātu HOOC-COOH.2H2O. Skābeņskābe sastopama skābenēs, rabarberos, zaķkāpostos, kur tā ir sāļu HOOC-COOK veidā. Tā ir arī indīga.
Citronskābes sastāvs ir sarežģīts. Tās molekulā ir trīs karboksilgrupas un viena hidroksilgrupa. Citronskābe ir kristāliska viela. Tā sastopama citronos, avenēs, upenēs, ķiršos, ērkšķogās, pīlādžogās, vīnogās. Citronskābi iegūst no citroniem un no melases (cukura ražošanas atlikuma).
Citronskābi plaši izmanto pārtikas rūpniecībā atspirdzinošu dzērienu un konditorejas izstrādājumu ražošanā, krāsošanā, audumu apdrukāšanā, medicīnā. Tai ir liela nozīme cilvēka organisma vielmaiņā.


Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Pārtika”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/468144

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register