Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:249959
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.04.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Uzdevuma nostādne    3
  Pārtikas produktu tabula    4
  Matemātiskais modelis    7
  Risinājuma novērtējums    9
1.  Minimālas izmaksas    9
2.  Uzlabota ēdienkarte    9
3.  Ideāla ēdienkarte    10
  Secinājumi    13
  Izmantotā literatūra    15
Extract

It visi resursi ir ierobežoti, tāpēc tie jāpatērē maksimāli efektīvi. Tādi resursi, kā studenta darba spējas ir gandrīz neierobežoti un tiecas uz maksimumu, savukārt studenta naudas resursi parasti tiecas uz minimumu. Students savu naudu gribētu tērēt atpūtai, izklaidēm, interesantiem mācību materiāliem, taču lielu daļu no budžeta sastāda izdevumu par pārtiku. Tādēļ ir būtiski sabalansēt izdevumus par pārtiku, jo paēdis students ir ar dzīvi apmierināts students!

Risināmā problēma:
Noteikt ikdienā lietojamos pārtikas produktus un to daudzumus, lai nodrošinātu sabalansētu un lētu uzturu.

Sabalansēts uzturs ir tāds, kurš satur cilvēka organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus, minerālvielas.

Tātad mērķis ir samazināt kopējos ēšanas izdevumus, patērējot maksimāli pilnvērtīgus uzturlīdzekļus.

Cilvēkam nepieciešamās uzturvielas:

Olbaltumvielas (atrodamas gaļā, zivīs, olās, pienā, sierā, riekstos, graudaugos, pākšaugos u.c.), nepieciešamas galvenokārt audu atjaunošanai;
Tauki (gaļā, eļļā u.c.), uztur ķermeņa enerģijas rezerves;
Ogļhidrāti (maizē, cukurā, kartupeļos u.c.), enerģijas avots;
Vitamīni (praktiski visos pārtikas produktos), nepieciešami organisma dabīgajai aizsardzībai pret slimībām, labai pašsajūtai, nervu sistēmai, kauliem, ādai;
Minerālvielas, organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai, noturībai pret slimībām utt.;

Vēl cilvēki ar uzturu uzņem ūdeni un šķiedrvielas.

Vitamīni organismā neuzkrājas, tāpēc tie ir jāuzņem katru dienu.
Pieņemu, ka cilvēkam 20 gadu vecumā un ar atbilstošu aktivitāti (vairāk garīgs darbs kā fizisks) nepieciešamais kilokaloriju daudzums ir 2400.
No tabulas jau sākotnēji izslēdzu produktus, kurus nelietoju, tādus kā grūbas, ķirbjus, lokus, ķilavas, krējums un citus, kā arī tos produktus, kuri ir grūti pieejami un praktiski ikdienā nav nopērkami un netiek patērēti – piemēram pīles gaļa. Tāpat arī pievienoju produktus, kuri nav minēti tabulā, piemēram, saulgriežu eļļu aizstāju ar olīveļļu, attiecīgi izmainot arī uzturvielu daudzumu tajā.
Pārtikas produktu tabula satur produktu sarakstu, uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu daudzumu katrā pārtikas produktā, uzturvielu dienas normas un produktu cenas latos. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register