-
Pārtikas grozs
Research Papers15 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Uzdevuma nostādne | 3 | |
Pārtikas produktu tabula | 4 | |
Matemātiskais modelis | 7 | |
Risinājuma novērtējums | 9 | |
1. | Minimālas izmaksas | 9 |
2. | Uzlabota ēdienkarte | 9 |
3. | Ideāla ēdienkarte | 10 |
Secinājumi | 13 | |
Izmantotā literatūra | 15 |
It visi resursi ir ierobežoti, tāpēc tie jāpatērē maksimāli efektīvi. Tādi resursi, kā studenta darba spējas ir gandrīz neierobežoti un tiecas uz maksimumu, savukārt studenta naudas resursi parasti tiecas uz minimumu. Students savu naudu gribētu tērēt atpūtai, izklaidēm, interesantiem mācību materiāliem, taču lielu daļu no budžeta sastāda izdevumu par pārtiku. Tādēļ ir būtiski sabalansēt izdevumus par pārtiku, jo paēdis students ir ar dzīvi apmierināts students!
Risināmā problēma:
Noteikt ikdienā lietojamos pārtikas produktus un to daudzumus, lai nodrošinātu sabalansētu un lētu uzturu.
Sabalansēts uzturs ir tāds, kurš satur cilvēka organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas, vitamīnus, minerālvielas.
Tātad mērķis ir samazināt kopējos ēšanas izdevumus, patērējot maksimāli pilnvērtīgus uzturlīdzekļus.
Cilvēkam nepieciešamās uzturvielas:
Olbaltumvielas (atrodamas gaļā, zivīs, olās, pienā, sierā, riekstos, graudaugos, pākšaugos u.c.), nepieciešamas galvenokārt audu atjaunošanai;
Tauki (gaļā, eļļā u.c.), uztur ķermeņa enerģijas rezerves;
Ogļhidrāti (maizē, cukurā, kartupeļos u.c.), enerģijas avots;
Vitamīni (praktiski visos pārtikas produktos), nepieciešami organisma dabīgajai aizsardzībai pret slimībām, labai pašsajūtai, nervu sistēmai, kauliem, ādai;
Minerālvielas, organisma pilnvērtīgai funkcionēšanai, noturībai pret slimībām utt.;
Vēl cilvēki ar uzturu uzņem ūdeni un šķiedrvielas.
Vitamīni organismā neuzkrājas, tāpēc tie ir jāuzņem katru dienu.
Pieņemu, ka cilvēkam 20 gadu vecumā un ar atbilstošu aktivitāti (vairāk garīgs darbs kā fizisks) nepieciešamais kilokaloriju daudzums ir 2400.
No tabulas jau sākotnēji izslēdzu produktus, kurus nelietoju, tādus kā grūbas, ķirbjus, lokus, ķilavas, krējums un citus, kā arī tos produktus, kuri ir grūti pieejami un praktiski ikdienā nav nopērkami un netiek patērēti – piemēram pīles gaļa. Tāpat arī pievienoju produktus, kuri nav minēti tabulā, piemēram, saulgriežu eļļu aizstāju ar olīveļļu, attiecīgi izmainot arī uzturvielu daudzumu tajā.
Pārtikas produktu tabula satur produktu sarakstu, uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu daudzumu katrā pārtikas produktā, uzturvielu dienas normas un produktu cenas latos. …
Studiju darbs priekšmetā \"ievads operāciju pētīšanā\". MS rīka SOLVER pielietošana optimāla pārtikas groza sastādīšanā, 3 dažādi varianti. Pielikumā Excel fails ar pārtikas produktu uzturvērtībām un MS SOLVER aprēķiniem
- Pārtikas grozs
-
Pārtikas grozs
Research Papers15 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
- Pārtikas grozs
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Pārtikas grozs
Research Papers for university13
-
Pārtikas preču sertifikācija Krievijas Federācijā
Research Papers for university23
Evaluated! -
Saldēti pārtikas produkti
Research Papers for university6
-
Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes produkti
Research Papers for university13
-
Pārtikas procesi un iekārtas. Vārītu desu iekārtu izvēle un salīdzinājums
Research Papers for university24