Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:700766
 
Evaluation:
Published: 29.04.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija    3
  Uzdevuma nostādne    4
  Ievads    5
  Pārtikas produktu tabula    7
  Problēma    10
  Matemātiskais modelis    10
  Rezultāti    13
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Extract


Visiem ir zināms ka pastāv pārtikas produkti, kas var nelabvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, vai arī dienas uzturs ir vienveidīgs. Tādēļ cilvēki ir sākuši mainīt savus ēšanas paradumus – uzturā vairāk tiek lietota vitamīniem un minerālvielām bagāta pārtika. Mazāk veselībai kaitīgu vielu - tauki, cukurs un sāls.
Tātad mūsdienu cilvēkam viena no svarīgākajām problēmām ir kvalitatīvi un lēti paēst.
Ar jēdzienu kvalitāte nav jāsaprot ēdieni, kuri tikai garšo, vai ir kvalitatīvi pagatavoti, bet gan iespēja nodrošināt dienas uzturā visas cilvēkam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus, kaut arī nedaudz ņemot vērā paša cilvēka vēlmes sabalansējot šo uzturu.
Savukārt lēti paēst ir samazināt izdevumus par ēšanu līdz minimumam, ņemot vērā savas gastronomiskās vēlmes.
Pazīstamākās cilvēkam nepieciešamās uzturvielas ir:
Proteīni – tie ir ļoti sarežģīti ķīmiski savienojumi, kas sastāv no aminoskābēm. Ir daudz un dažādu aminoskābju, bet 10 no tām ir absolūti nepieciešamas audu atjaunošanai. Ja pārtikas produkts satur šīs 10 aminoskābes, tad to sauc par pirmās šķiras proteīnu avotu. Pie tādiem pieder galvenokārt dzīvnieku valsts pārtikas produkti - gaļa, zivis, olas, piens, siers. Pie otrās šķiras proteīna avotiem pieskaita riekstus, pākšaugus un graudaugus.
Tauki ir organisma enerģijas avots un palīdz uzturēt ķermeņa temperatūru. Nav saprātīgi pilnībā izslēgt taukus no ēdienkartes, vajadzētu pāriet uz nepiesātinātajiem taukiem un eļļām – pārtikas pagatavošanai izmantot augu eļļas (saulespuķu, kukurūzas, sojas vai olīveļļu), mīksto margarīnu u.c.
Ogļhidrāti ir organisma galvenais enerģijas avots. Tradicionāli par svarīgāko enerģijas devēju uzskata cukuru, bet tagad ir zināms, ka vēl labāk šīs funkcijas veic ciete, kuru satur maize (īpaši no rupja maluma miltiem), graudaugi, makaroni un kartupeļi.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register