Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:354686
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Produktu fizikālās īpašības    4
  Pārtikas produktu kvalitātes noteikšanas metodes    5
  Pārtikas produktu standartizācija un sertifikācija    7
  Pārtikas produktu iesaiņošana    9
  Pātikas produktu uzglabāšanas pamatprincipi    10
  Pārtikas kvalitātes kontrole    13
Extract

Kvalitāte - pārtikas produkta īpašību kopums, kas nodrošina tā spēju apmierināt patērētāju vajadzības un izpaužas produkta ķīmiskajā sastāvā, fizikālajās īpašībās, izskatā, krāsā, smaržā, uzturvērtībā un nekaitīgumā cilvēka veselībai.
Pārtiku nosacīti var iedalīt grupās atkarībā no izejvielām un apstrādes vai pārstrādes veida:
lauksaimnieciskas izcelsmes neapstrādāta pārtika - augļi, dārzeņi, olas, medus, zivis u.c.;
daļēji apstrādāta pārtika - svaiga gaļa, saldēti vai žāvēti augļi un dārzeņi, putraimi, u.c.;
apstrādāta (pārstrādāta) pārtika - gaļas, zivju, piena produkti, maize, dažādi konservi u.c.;
rūpnieciski ražota pārtika, kur pārsvarā neizmanto lauksaimnieciskas izcelsmes izejvielas
vai tās tiek izmantotas daļēji apstrādātā vai pārstrādātā veidā - alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni, saldumi (konfektes, šokolādes izstrādājumi), košļājamā gumija u.c.
Kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanai būtiskāks ir šāds dalījums:
dzīvnieku izcelsmes pārtika;
augu izcelsmes pārtika;
jaukta pārtika jeb pārtika ar augu un dzīvnieku izcelsmes sastāvdaļām.
Kvalitāte starptautiskajā ISO standartā tiek definēta šādi - "būtisko pazīmju kopums, kas apmierina patērētāja noteiktās jeb izvirzītās un netiešās jeb iedomātās vajadzības" - ar piebildi, ka patērētāja drošība tiek garantēta.
Pasaules Veselības organizācija (PVO) pārtikas kvalitāti definē šādi: plašākā nozīmē tā ir pārtikas produkta nedalāmas raksturīgās īpašības, kas saskaņotas ar noteiktiem standartiem.
Pārtikas produktu kvalitāti ietekmē daudzi faktori:
izejvielas, no kurām izstrādā pārtikas produktus, galvenokārt nosaka gatavās produkcijas fizikāli ķīmiskās un garšas īpašības, uzglabāšanas nosacījumus, piemēram, nekvalitatīvs piens nav derīgs laba sviesta vai siera iegūšanai;
tehnoloģiskais process ietekmē gatavās produkcijas kvalitāti, dažkārt iegūstot no izejvielām pavisam atšķirīgus pārtikas produktus, piemēram no miltiem gatavo dažādu veidu maizi, bet, ja milti samalti no sadīgušiem graudiem, maizes kvalitāte būs zema.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register