-
Pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji
Nr. | Chapter | Page. |
IEVADS | 3 | |
1. | Pārtikas piedevas | 4 |
2. | Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks | 5 |
3. | Galvenās pārtikas piedevu grupas | 7 |
4. | Modificētā pārtika | 9 |
5. | Uztura bagātinātāji | 10 |
6. | Aptauja par E vielām | 12 |
SECINĀJUMI | 13 | |
BIBLIOGRĀFIJA | 14 | |
PIELIKUMS | 15 |
Secinājumi
Izpētot pieejamo materiālu par pārtikas piedevām, uztura bagātinātājiem un ģenētiski modificēto pārtiku secināju, ka mūsdienās pārtika ir pārpildīta ar dažādām vielām, kuras padara produktu skaistāku, garšīgāku, ilgāk uzglabājamu, bet ne vienmēr veselīgāku. Bet no tā mūsdienās neizbēgt, jo attīstās pārtikas ražošana un tās veidi, jaunas tehnoloģijas un ražotājiem izdevīgāki apstākļi lai piesaistītu klientus, piemēram, ar produkta mākslīgi uzlaboto izskatu, jo aptaujājot cilvēkus lielākā grupa atbildēja, ka pievērš uzmanību produkta izskatam. Bieži vien arī cilvēki nav spējīgi pirkt kvalitatīvu produktu bez pārtikas piedevām, jo tas maksā daudz dārgāk, par to varēju pārliecināties pēc aptaujas rezultātiem, kurā vairākums atbildēja, ka iepērkoties pirmais uz ko viņi skatās ir produkta cena. Arī es pati agrāk nepievērsu uzmanību uz iepakojuma rakstītajam produkta sastāvam un E vielām. Šis darbs man lika aizdomāties un uzmanīgāk skatīties, ko veikalā iegādāties un izmantot pārtikā.
Arī par ģenētiski uzlaboto pārtiku ir vērts aizdomāties, jo tomēr uzlabots un pārveidots nav tas pats, kā īsts, dabīgs savā dārzā izaudzēts dārzenis. Ne jau velti daba radīja tādus augļus, dārzeņus, lai cilvēks tos mainītu pēc savām iegribām un pret dabas likumiem. Varbūt arī šī fakta dēļ, ka tas ir pretdabiski, daudzi ir ļoti uzmanīgi un protestē pret modificēto pārtiku un tās lietošanu uzturā. Protams, jeb kurš no mums labāk izvēlēsies īstu, īstos apstākļos un bez iejaukšanās audzētu produktu.
Uztura bagātinātāji ir līdzeklis, lai palīdzētu organismam, ja nepārtrauktās steigas, stresa dēļ ikdienā nesanāk uzņemt visas organismam nepieciešamās vielas un vitamīnus, taču to nepārtrauktu lietošanu tomēr neiesaka kaut vai uz paciņas rakstītais teksts: „Neizmantot uztura bagātinātājus kā pilnvērtīga un sabalansēta uztura aizvietotājus”. Visāda veida vitamīnus var iedzert ziemas periodā, kad organismam īpaši vajadzīga aizsardzība no dažādām uzbrūkošam slimībām un nav pieejami no koka tikko noplūkti augļi vai ogas. Protams, veikalos var visu nopirkt, bet neviens skaidri nevar zināt, cik tas auglis ir dabīgi audzēts vai apstrādāts ar lielu daudzumu ķimikāliju, lai pārvadājot un uzglabājot nesabojātos.
Visi vitamīni, pārtikas piedevas, uzlabotāji ir ķīmija un mēs paši sevi indējam, tomēr kas ir ķīmisks, tas nav dabisks, lai arī par cik nekaitīgu zinātnieki to būtu atzinuši. Jo tālāk attīstās zinātne jo neveselīgāk mēs dzīvojam. Katra ķimikālija, ko ikdienā varbūt pat nepamanām, var ietekmēt mūsu nākamo paaudzi un varbūt pat viņu bērnus.
…
Pārtikas piedevas, Pārtikas piedevu lietošanas priekšrocības un iespējamais risks, Galvenās pārtikas piedevu grupas, Modificētā pārtika, Uztura bagātinātāji, Aptauja par E vielām.
- Pārtikas grozs
- Pārtikas piedevas, uztura bagātinātāji
-
Piens un piena produkti, to veselīgums un nozīme uzturā
Research Papers18 Anatomy, Medicine and Hygiene, Cooking, Food Processing
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Pārtikas produkti, to veselīgums un nozīme uzturā. Zivis un un to pārstrādes produkti
Research Papers for university13
-
Pārtikas higiēna augu valsts pārstrādes uzņēmumos
Research Papers for university13
-
Kvalitātes nodrošināšanas problēmas pārtikas preču tirdzniecībā
Research Papers for university24
-
Uztura bagātinātāji
Research Papers for university5
-
Pārtikas kvalitāte, piedevas un iespējamās ietekmes uz cilvēka veselību
Research Papers for university7