Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:993302
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.10.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Kēksi ir trekni miltu konditorejas izstrādājumi, kuru receptūrā ir sviests (kulinārijas tauki), milti, olas, cukurs, rieksti, rozīnes, sukādes un ķīmiskie irdinātāji (raugs, cepamais pulveris vai olu baltums). Tie ir ļoti augstvērtīgi produkti ar lielu uzturvērtību un kaloritāti (1680...2100 kJ/100g jeb 400...500 kcal/100g).
Kēksi var būt gan lielie – līdz 2 kg, gan mazie (50-150g), kā arī apaļi, gareni vai kvadrātveida formas . Kēksa paveids ir ruma kūka – tās ir rauga mīklas ar ieraugu izstrādājums, kas piesūcināts ar cukura sīrupu, kam pievienots rums, augšējā un sānu virsmas ir glazētas vai pārklātas ar pomādi. Šos izstrādājumus cep apaļā vai koniskā formā ar cauru vidu.
Konditorejas izstrādājumus novērtē organoleptiski un pēc fizikāli ķīmiskajiem rādītājiem. Organoleptiski: parasti nosaka šādus defektus: svešķermeņu klātbūtni (smiltis); netīrus, deformētus, lauztus izstrādājumus; nepareizu krāsu, noformējumu, dekorējumu; izstrādājumu samitrināšanos, nožūšanu, sacietēšanu; mikrobiloģiskos bojājumus (sapelēšana, rūgšana); grauzēju un kukaiņu izraisītos bojājumus; nepatīkamu smaržu, bojāta produkta garšu (tauku sadalīšanos) u.c. Analizējot konditorejas izstrādājumus laboratorijā, nosaka to mitrumu un skābumu, cukura, tauku un reducējošo vielu saturu, pildījuma procentu, glazūras daudzumu, gabalu skaitu kilogramā u.c.
Kēksus saiņo celofānā, kartona vai polimēra kārbiņās, dažkārt realizē kā sveramos izstrādājumus. Uzglabā sausās, labi vēdināmās telpās +18oC temperatūrā, atkarībāno kēksa veida 2 līdz 12 dienas, ja pievienoti konservanti – uzglabāšanas laiks var paildzināties.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register