Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:130194
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.03.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Alus ražošanā izmantojamās izejvielas    3
1.1.  Iesals    3
1.2.  Apiņi    4
1.3.  Alus raugs    5
1.4.  Ūdens    6
2.  Alus ražošana    7
2.1.  Alus ražošanas tehnoloģiskā shēma    7
2.2.  Iesala malšana    8
2.3.  Misas gatavošana shēma    10
2.5.  Iejavas gatavošana    10
2.6.  Iejavas filtrēšana    13
2.7.  Misas vārīšana    16
2.8.  Misas dzidrināšana    19
2.9.  Misas dzesēšana    20
2.10.  Misas raudzēšana    20
2.11.  Pēcraudzēšana (nogatavināšana)    22
2.12.  Alus filtrēšana    23
2.13.  Alus pildīšana    26
  Alus    31
  Secinājumi    32
  Izmantotā literatūra    33
Extract

Bez šīm četrām pamatizejvielām var izmantot arī dažādas papildizejvielas, piem. miežu cieti, kukurūzas putraimus, rīsus, cukura sīrupu u.c. izejvielas.
Papildizejvielu nozīme – piedod alus šķirnēm dažādas garšas īpašības, kā arī daudzām papildizejvielām ir ekonomiskais pamatojums.

1.1 Iesals
Alus ražošanā ar vārdu “iesals” parasti saprot miežu iesalu. Retumis iesalu gatavo arī no kviešiem (senāk arī no rudziem, auzām), citās pasaules klimata joslās arī no prosas, rīsiem, kukurūzas, taču tad parasti ir runa par t.s. speciālo alu vai alum līdzīgiem dzērieniem. Cita lieta, ka iesalu no miežiem var gatavot dažādi- alus ražošanā izmanto gan gaišos, gan tumšos iesals, tāpat arī karameļiesalu..
Iesala ražošana ir samēra ilgstošs process, kas prasa daudz darba, labu tehnoloģiju, lielas ražošanas platības. Ņemot vēra iesalā esošo fermentu aktivācijai nepieciešamo “atpūtas laiku” noliktavā, no tā ražošanas sākuma līdz nodošanai alus vārīšanai nepieciešamas vismaz 38-40 dienas. Latvijā var izaudzēt kvalitatīvus alus miežus, tomēr vietējo ražu iesala gatavošanai izmanto tikai Tērvetes, Bauskas un Piebalgas alus darītavas. Grūtāk ir ar audzēšanu, jo prasības kvalitatīviem alus miežiem ir ļoti augstas. Lai iegūtu labas kvalitātes iesalu, alus mieži jāaudzē vienlaidus platības, no kurām varētu novākt viendabīgus un vienmērīgas kvalitātes alus miežus.
Iesalu iegūst – mērcējot, diedzējot un kaltējot miežu graudus. Iesala ražošanas ilgums – 38-40 dienas un vismaz 1 mēnesi iesals vēl tiek izturēts.
Iesala ārējais izskats: jābūt tīram, ar graudu piemaisījuma saturu ne vairāk kā 5 % (2 šķira), bez asnu piejaukuma, appelējušiem graudiem un graudu kaitēkļiem.
Krāsa: vienmērīga, no gaiši dzeltenas līdz zeltainai, nav pieļaujams zaļgani tumši toņi.
Smarža: iesala, tīra, mazliet stiprāka ir tumšam iesalam, nav pieļaujama skāba, pelējuma un citas svešas smaržas. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,98 €
Work pack Nr. 1150842
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register