Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:116134
 
Author:
Evaluation:
Published: 21.10.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Extract

4.ANTIVIELU UN ANTIMIKROBIĀLO VIELU IZVĒRTĒJUMS PIENĀ
Pārtikas nozares ietvaros tika realizēts projekts „Bioloģiskā lauksaimniecībā iegūtā piena kvalitatīvā sastāva izvērtējums”. Projektā tika salīdzināts bioloģiskajā lauksaimniecībā iegūtā piena sastāvs ar konvenciālajā lauksaimniecībā iegūto pienu, pastiprināti uzmanību veltot specifiskām, pienā esošām sastāvadaļām: antivielām un antimikrobiālām vielām: imunoglobulīniem, laktoferīnam, kā arī enzīmam – lizocīmam, kas padara bioloģisko pienu vērtīgāku (LZP finansēto pētījumu projekts lauksimniecībā, 2007).
Imunoglobulīnu saturs pienā variē atkarībā no govs šķirnes, vecuma, veselības stāvokļa un laktācijas perioda. Jaunpienā tie veido līdz 90% no sūkalu olbaltumvielām. No piena ir izdalītas visas trīs galvenās imunoglobulīnu klases: IgG, IgA un IgM. Visizteiktākās imunofunkcijas piemīt IgA, ar kuru ir bagāts mātes piens. Laktoferīns ir dzelzi saturoša olbaltumviela, kas pēc savām īpašībām ir līdzīga asins transferīnam. Tam piemīt transporta funkcija – laktoferīns saista un pārnes dzelzs jonus jaundzimušo organismā. Govs pienā laktoferīna saturs ir neliels – Gorbatova savos darbos min šādus skaitļus: 0.1–0.35 mg ml-1. Savukārt Dionysius un Milne (1997): 0.09 mg ml-1. Dionysius uzskata, ka laktoferīna saturs ar mastītu slimu govju pienā palielinās līdz 1.2 mg ml-1, un tikpat lielu laktoferīna koncentrāciju var novērot arī laktācijas beigu posmā. Jaunpienā tā saturs ir 1–6 mg ml-1. Laktoferīnam ir antimikrobiālas un antioksidanta īpašības, turklāt tas palielina dzelzs līmeni asinīs, stimulē imūnsistēmu, modulē resnās zarnas mikrofloru, un tam piemīt arī pretiekaisuma un antikancerogēnas īpašības. Aplūkojot iepriekšminētās funkcijas, var secināt, ka laktoferīnam ir svarīga loma organisma aizsargsistēmas veidošanā. Lizocīms ir enzīms, kas grauj baktēriju šūnas sienas pamatelementu – peptidoglikāna jeb mureīna slāni, šķeļot saiti starp N-acetilglikozamīnu un N-acetilmurāmskābi. Tā kā grampozitīvām baktērijām ir raksturīgs biezs mureīna slānis, lizocīms ir aktīvs pret šo grupu. Efekts uz gramnegatīvām bakterijām ir mazāks. Piena lizocīms piedalās nelabvēlīgas mikrofloras iznīcināšanā jaundzimušo mutes dobumā un kuņģī. Lizocīma saturs ir robežās no 3 mg l-1 govs pienā līdz 790 mg l-1 ķēves pienā (Ciproviča, Miķelsone, Zagorska, 2007).

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register