Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:268743
 
Evaluation:
Published: 21.04.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Kas ir pieprasījuma elastība?    4
  PIEPRASĪJUMA CENAS ELASTĪBA    4
  IETEKME UZ IENĀKUMIEM    8
  PIEPRASĪJUMA ELASTĪBAS IETEKMĒJOŠIE FAKTORI    9
  ELASTĪBAS KONCEPCIJAS PRAKTISKĀ IZMANTOŠANA    10
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    13
Extract

Brīvajā tirgū katrs var vērot to, ka cenu līmeni nosaka preču un pakalpojumu pieprasījuma un piedāvājuma konkrētais samērs, lai gan cenu veidošanās procesu ir arī daudz dziļāki pamati. Runa ir par pircēju un pārdevēju emocionālās rīcības motivāciju tirgū, par to, kādas ir šīs rīcības sekas.
Pieprasījums ir pircēju - patērētāju un pirkumu - emocionālā rīcība, kas vērsta uz preču iegādi atbilstoši viņu vēlmei, izvēlei, vajadzībai un maksātspējai noteiktā laika periodā.
Tomēr šī sakariba nedod atbildi uz daudziem jautājumiem, kas var interesēt pārdevēju (pircēju): par cik palielināsies pārdoto (nopirkto) preču apjoms; kā tas ietekmēs ienākumus; kādai ir jābūt cenu politikai u. t. t. Patērētaju reakcija uz cenas izmaiņām var mainīties atkarībā no produkta veida. Tā arī var mainīties atkarībā no cenu izmaiņām dažādos līmeņos. Šeit mēs saskārāmies ar tādu ekonomisko jēdzienu ka elastība.
Elastība ir viena mainīgā lieluma reakcijas mērs uz cita mainīgā lieluma izmaiņām. No iepriekšteiktā izejot, varam dot tādu formulējumu: preces pieprasījuma relatīvo izmaiņu attiecību pret apskatāmā ietekmējošā lieluma relatīvām izmaiņām sauc par pieprasījuma slastību (E).
Ja runā par pieprasījuma elastību atkarībā no cenas (pieprasījuma cenas elastību), tad tās ir pārdoto preču apjoma relatīvās izmaiņas atkarībā no preces cenas relatīvam izmaiņām.
Elastība ir bezdimensijas lielums, un visbiežāk tiek aprēķināta procentos. Kapēc tas ir vajadzīgs? Tas ir vajadzīgs, lai mērvienību izvēle neietekmētu elastību, kas notiek absolūto lielumu izmantošanas gadījumā.
Pieprasījumam uz dažām precēm ir raksturīgs liels pateretaju jutīgums uz cenas izmaiņām. Nelielas cenas izmaiņas izraisa lielas izmaiņas realizējamās produkcijas daudzumā. Tadu pieprasījumu sauc par elastīgu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register