-
Plūmju ražošana
Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
I Daļa | 4 | |
1.1 | Plūmju sistemātika | 4 |
1.2 | Plūmju morfoloģiskās īpatnības | 5 |
1.3 | Stādīšanas vieta | 6 |
1.4 | Augsne un tās sagatavošana | 8 |
1.5 | Stādīšana | 9 |
1.6 | Ražas novākšana un uzglabāšana | 10 |
II Daļa | 11 | |
2.1 | Uzņēmējdarbības forma | 11 |
2.2 | Saimniecības atrašanas vieta, zemes raksturojums | 12 |
2.3 | Ražošanas līdzekļi un to vērtība | 13 |
2.4 | Produkcijas realizācijas un resursu iegādes vietas | 14 |
2.5 | Specializācijas virziena izvēles pamatojums | 15 |
III Daļa | 16 | |
3.1 | Saimniecības ekonomika | 16 |
3.2 | Bruto seguma aprēķins | 17 |
3.3 | Bruto seguma aprēķins | 18 |
tabula Nr1 | 18 | |
3.4 | Saimniecības fiksētas izmaksas | 19 |
tabulaNr 2 | 19 | |
3.5 | Peļņas/ zaudējumu aprēķins | 20 |
tabulaNr3 | 20 | |
3.6 | Naudas plūsma | 23 |
tabula Nr4 | 23 | |
Naudas apgrozījums gadā | 23 | |
tabula Nr 5 | 23 | |
3.7 | Saimniecības attīstības perspektīvas | 25 |
attēls Nr1 | 25 | |
tabula Nr 6 | 26 | |
Secinājums | 27 | |
Literatūra | 28 |
Plūmes ir viena no galvenajām augļaugu kultūrām un nozīmīguma ziņā mūsu dārzos ir otrajā vietā aiz ābelēm. Plūmju augļusvar izlietot gan svaigā veidā, gan arī iespējams izgatavot viedažādākos pārstrādes produktus.
Plūmju augļos ir 15-25 % sausnes, līdz 15% cukuru, ābolskābe un citronskābe, pektīnvielas, miecvielas, uz 100g ap 100 mg P vitamīna, 22 mg c vitamīna, kā arī Bg ,E, K, PP, B1, B2, A vitamīns. Augli satūr kāliju, kalciju, magniju, fosforu, nātriju, dzelzi,mangānu, kobaltu un citas vielas.
Plūmēs esošais P vitamīns ļauj ārstēt asinsvadu slimības, hipertonisko slimību, plausu karsoni, tuberkulozi, reimatismu.
Es izvēlejos audzēt plūmes galvenokārt tāpēc lai pieradītu ka plūmes audzēt ir izdevīgi. Tam ir vairāki iemesli:1. svaigu plūmju augļu piedāvājums pašlaik ir visai vienveidīgs- visvairāk “Skoroplodnaja” un “ Viktorija”. Gan veikalos pārsvarā joprojām (pat sezonas laikā) dominē no dienvidvalstīm ievestās plūmes, kuras nav ne tik aromātiskas, ne vitamīniem bagātas kā Latvijas dārzos izaudzētās. Pārdodot kvalitatīvus plūmju augļus svaigam patēriņam, var cerēt uz labu cenu, tikai jāaudzē šķirnes ar plašāku augļu ienākšanās laika diapazonu. 2. Pamazām tiek risināts plūmju pārstrādes jautājums. Dobeles DSIS pārstrādes centra pētījumu rezultāti liecina, ka no lielākās daļas plūmju šķīrņu iznāk ļoti laba biezsula. Plūmes tiek izmantotas jogurtu un saldējuma piedevām. Pārstrādei domātajiem augļiem nav tik augstu kvalitātes prasību( tas gan nenozimē, ka varēsim pārstrādes uzņēmumiem iesmērēt slimus vai bojatus augļus). 3. Ir šķirnes, kas piemērotas žāvēšanai un saldēšanai. 4. Plūmju kopšanas izdevumi un darba laika patēriņš salīdzinājumā ar ābelēm ir ievērojami mazāks. Lielāko daļu kopšanas darbu var veikt mehanizēti. 5. Izvēloties piemērotas šķirnes, plūmes var veiksmīgi audzēt visā Latvijā.…
Plūmju ģints ietilpst rožu dzimtas kauleņaugu apakšdzimtā. Tajā ir vairāk nekā 30 sugu, taču kulturā ieviesušas tikai dažas no tām. visnozīmīgākā ir mājas plūme. Ta ir visizplatīkākā plūmju suga, kurai ir visvairāk šķīrņu. Austrumāzijā kultūrā ir ieviestas Ķīnas plūmes šķirnes. Šīs plūmes izceļas ar ļoti krāšņiem un lieliem augļiem. lai gan garšas īpašību ziņā atpaliek no labākajam mājas plūmju šķirnēm. Tipiska Ķīnas plūme mūsu valstī ir “Skoroplodnaja”. Treša suga, kura ieviesusies kultūrā, ir Kaukāza plūme jeb ķiršplūme. Austrumslāvu un tjurku tautas šo plūmi sauc par aliču.
- Cukura ražošana
- Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
- Plūmju ražošana
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Latvijas lauksaimniecības produkcijas ražošana un ar to saistītās problēmas
Research Papers for university29
-
Cukura ražošana
Research Papers for university7
-
Zāles lopbarības ražošana
Research Papers for university21
Evaluated! -
Organiskā mēslojuma uzkrāšana un ražošana
Research Papers for university24
Evaluated! -
Piena ražošana
Research Papers for university21
Evaluated!