Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:266980
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.10.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Extract

M.Zariņš latviešu literatūrā pieder pie autoriem, kura darbu pamattēma galvenokārt ir Latvijas kultūras vēsture, kā to varam uzzināt, ja ne no pašu personīgās pieredzes tad no uzziņu avotiem1. Darbība autora prozas darbos parasti ir plaši izvērsta – aizslīd teatrālā improvizācijā no attēlotā laika tuvākā un tālākā Latvijas pagātnē. M.Zariņš iedzīvojas attēlojamā laika vidē, cilvēku dzīves veidā, paražās, domāšanā, izmanto vēsturiskus materiālus. Viņa prozai raksturīgs daudzveidīgs stils, teatrālisms, reālā un fantastiskā, nopietnā un komiskā sakausējums, asprātīga ironija un humors, fantāzija, intriģējošs sižeta risinājums, spēja nedaudzos teikumos fiksēt personu raksturus, pārdzīvojumus, bieži tiek lietoti groteskas elementi. Valodā autors izmanto daudz apvidvārdu, barbarismu, vulgārismu, jaunvārdu, kalku, citvalodu iespraudumu, neparastu frazeoloģismu u.c.2. Visas minētās pazīmes pilnā mērā attiecināmas arī uz darbu „Viltotais Fausts jeb pārlabota un papildināta pavārgrāmata”, ko G.Berelis nosaucis par „postmodernisma īso kursu” latviešu literatūrā3.
Lai noteiktu kādas konkrēti ir postmodernisma iezīmes minētajā romānā, pievērsīsimies nedaudz postmodernisma teorijai. “Postmodernisms” kā jēdziens un atvasinājums no vārda “modernisms” pirmo reizi ticis definēts attiecībā uz arhitektūru un to veicis kritiķis Č.Denkinss 1977.g. darbā “Postmodernās arhitektūras valoda”4. Kultūras praksē pastāv vairāki viedokļi, - kas ir postmodernisms un, kas ar to tiek apzīmēts - jauns kultūras laikmets, kultūras parādība, modernisma izskaņa, modernisma modernākā forma vai jauna un savādāka kultūras parādība ar spilgtām reģionālām un nacionālām iezīmēm.
Maija un Rihards Kūļi postmodernismu definē kā parādību, kas ”…vēršas pret trim galvenajām Rietumeiropas pārliecībām mākslā un kultūrā, kuras ir sekmējusi un attīstījusi klasiskā filosofija. Pirmā no tām – antropocentrisms t.i. cilvēka īpašā, izcilā stāvokļa atzīšana, cilvēka nostādīšana pasaules centrā. Otrā – logo centrisms, t.i., loģikas un prāta izvirzīšana priekšplānā, maksimāla uzticība prātam. Trešā – skaistums kā absolūta ideja, t.i., pārliecība, ka mākslā var radīt viennozīmīgi skaisto. Nav iespējams, ka valdītu cilvēks, prāts, skaistais. Nav patiesības un vienotības. Cilvēkam vairs nav vēstures. Nav mērķa. Izzūd filosofija. Izzūd autors.”…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1111839
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register