Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:212531
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.10.2017.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Iedomāsimies mūsu emociju „trauku”. Šoreiz, lai tam ir krūzes forma. Ievietosim niknumu, dusmas un agresiju tā paša augšējā daļā. Tūlīt pat parādīsim, kā šīs emocijas izpaužas cilvēka ārējā uzvedībā. Tās par nožēlu pazīstamas visiem kā apsaukāšanās un apvainošana, strīdi un kautiņi, sodīšana, darbība „par spīti” u.c.
Jāmin, ka visas šīs sekundārā slāņa jūtas ir „cietējjūtas”. Bet no kā tās rodas? Psihologi dod ļoti noteiktu atbildi: sāpju, baiļu un aizvainojuma rašanās iemesls – vajadzību neapmierināšana.
Dusmas – dabiska aizsargreakcija uz kāda veida ierobežojumiem un apdraudējumiem, tās mobilizē enerģiju, dod spēku aizstāvēt sevi kā personību, aizstāvēt un nosargāt sev svarīgas tiesības, intereses, robežas un vajadzības. Tādā veidā dusmas pilda ļoti svarīgu un vajadzīgu funkciju katra cilvēka dzīvē. Bērni, kuri prot un var izrādīt savas dusmas ir daudz veselāki par tiem bērniem, kuriem ir grūtības tās izpaust.
Ļoti daudzi vecāki uzskata, ka bērnu dusmas ir sliktas, ka tās ir izskaužamas un no tām noteikti jātiek vaļā. Taču dusmas par sevi nav nedz labas, nedz sliktas un to tieša, atklāta un godīga izpausme un vēl labāk – runāšana par tām, ir veselīgas personības pazīme. Dusmas, neapmierinātība, aizkaitinājums ir signāli tam, ka kaut kas nav īsti kārtībā, ka tiek izjusts apdraudējums, bezpalīdzība, netaisnība, bailes, ka no kaut kā svarīga ir jāatsakās, kaut ko tik svarīgu draud atņemt. Bērni tā reaģē uz konfliktiem, uz pārlieku lielu kontroli vai prasībām. Maziem bērniem dusmas var parādīties situācijās, kad viņi vēlas nodemonstrēt savu neatkarību un patstāvību, kad jūtas noguruši vai izjūt bailes un diskomfortu [Veselīgas dusmas jeb kāpēc ir ļoti svarīgi iemācīt bērnam dusmoties. http://jauns.lv/raksts/sievietem/39097-veseligas-dusmas-jeb-kapec-ir-loti-svarigi-iemacit-bernam-dusmoties].
Jo mazāks bērns, jo primitīvākas būs viņu dusmu izpausme. Pirmsskolas vecuma bērns būs jau “iemācījies” dusmas paust ar apsaukāšanos, dusmu izgāšanu uz otru. Tāpat bērni pakāpeniski iemācās veidot attiecības un komunikāciju ar citiem, pakāpeniski iemācās, kā reaģēt un risināt konfliktsituācijas.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register