Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • PSRS ekonomikas attīstības īpatnības un to ietekme uz darījumu kultūru postpadomju valstīs

     

    Research Papers9 Economics

2,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:249138
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.06.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 2 units
References: Not used
Extract

Pirms 60 gadiem Latviju kopā ar vēl citām piecām Austrumviduseiropas valstīm pilnīgi ieņēma Sarkanā armija. Brūno okupāciju nomainīja sarkanā okupācija, atbrīvotājiem no nacistiskās Vācijas kļūstot par iekarotājiem Lietuvas vēstures literatūrā to sauc par reokupāciju. Tāpēc Latvijas vēstures pētījumi pēckara gados ir ne tikai nozīmīgi starptautiskajā zinātnē, bet arī Latvijas nācijas pašidentifikācijā. Ja vēstures zinātnē 50 gadus pēc notikumiem uzskata par pietiekamu hronoloģisku distanci objektīviem zinātniskiem vērtējumiem, tad vēl jo vairāk šādu ticamību pētījumi par notikumiem pēckara Latvijā dod 60 gadi.
Ja nacistu Vācijas totalitārā impērija kā zaudētājvalsts 1945. gadā gāja bojā Otrā pasaules kara rezultātā, tad uzvarētājvalsts PSRS impērija, kuru prof. Filips Langvorts sauc par „Ceturto Krievijas impēriju” sabruka pašeitanāzijas un Aukstā kara rezultātā. Divu totalitāro impēriju atšķirīgie bojāejas veidi noteica arī starptautisko attieksmi pret šo impēriju vēsturi un impēriju to varas nesējiem. Ja nacistiskās Vācijas vēsture un tās vadītāji nekavējoši saņēma bargu starptautisku sodu, tad PSRS teritorijā notika un notiek tās vēstures un vadītāju integrācija postpadomju valstīs.
Astoņdesmito gadu vidū sākoties pārbūves procesiem, PSRS kompartijas vadība pieļāva nopietnas ekonomiskās politikas kļūdas, jo gluži vienkārši neizprata izveidojušos situāciju. Tas paātrināja ekonomiskā kraha tuvošanos.
Tā, mēģinot ieviest atsevišķus tirgus elementus, saglabāja administratīvi komandējošās pārvaldes sistēmu, sadalot resursus, nosakot cenu politiku, darba apmaksu, t.i., tika saglabāta sistēma, kas pilnīgi izslēdza konkurenci valsts ekonomikas sektorā. Šajā sistēmā saglabājās ģenētiski iešifrēta hipertrofēta, kroplīga ekonomikas attīstība, cenu pieaugums, kas strauji progresēja astoņdesmitajos gados. Tā pamatā bija straujš nominālais algas līmeņa pieaugums uz PSRS Centrālās bankas naudas emisijas rēķina. Runājot skaitļu valodā, Latvijā līdz 1986.- 1987. gadam samaksa pieauga par 7%, 1988. gadā par 8%, bet 1989. gadā jau par 13,4%. Savukārt darba ražīgums 1989. gadā bija pieaudzis tikai par 4,7%.
Visnopietnākā kļūda tālaika pārbūves politikā tika pieļauta pašā sākumā- PSRS CK 1985. gada aprīļa plēnumā. Šajā plēnumā pasludināja valsts sociāli ekonomiskās attīstības, zinātnes un tehnikas progresa paātrināšanu. Par pasludinātā paātrinājuma mezgla punktu kalpoja līdz gadsimta beigām ieplānotais vairāk nekā divas reizes augstākais valsts nominālais ienākums un dubultojamais darba ražīgums. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1128546
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register