Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:995687
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.03.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Putnu vispārējā uzbūve



Cik arī savādi putns neliekas veidots, tomēr viņa skelets ļoti saskan ar zīdītāju un arī ar rāpuļu skeleta uzbūvi, tāpēc arī daudzi dabas pētnieki uzlūko tos par spārnoto mugurkaulaino priekštečiem.

Galvas kauss stipri izliekts un sastāv no dažādiem kauliem, kuru šuves jaunībā skaidri redzamas, bet kas vēlāk tā saaug, ka no agrākā dalījuma vairs nav ne pēdas. Mazie, ļoti garenie ģīmja kauli sastāv no diviem augšžokļa kauliem, galvas kausa un kvadratkaula kauliem.

Ievērības cienīgs ir acu dobumu lielais apmērs un starpsieniņas plānums, kura pa laikam ir pat caurumaina, kā arī vienkāršā locītavas galviņa pie pakauša dobuma, kas atļauj galvas kausu vieglāk grozīt, nekā tas ir pie zīdītāju galvas. Kakla skriemeļu skaits svārstās starp deviņi un divdesmit četri un tie ir ļoti kustīgi savienoti savā starpā, kamēr seši vidukļa skriemeļi turpretī ir ļoti nekustīgi savienoti un bieži vien pat viens ar otru saauguši. Bļodas kauls atšķiras no zīdītāju bļodas galvenā kārtā ar to, ka tas ir garenāks. Plecu kauli sastāv no garas, šauras lāpstiņas, kas atrodas katrā pusē mugurkaulam un balstās uz ribām, kuras priekšējā ķermeņa daļā savienojas ar tā saucamo vārnas kaulu un rada plecu locītavu, un ar atslēgas kauliem, kas savā priekšējā daļā ir saauguši kopā, un kopīgi rada stakles kaulu. Spārns sastāv no pleca kaula, kas ir garš ar gaisu pildīts caurulei līdzīgs kauls; apakšējais stilba kauls, pretēji tam, kā tas ir pie zīdītājiem, ir stiprs, bet virsējais samērā vāji attīstīts; apakšējo rokas daļu sastāda divi, augstākais trīs panta kauli un trīs pirksti: īkšķis , kurš pie vairākiem putniem ir apbruņots ar īstu nagu, kas paslēpts spalvās un tad sastāv no diviem locekļiem; lielais pirksts, kas sastāv no diviem locekļiem, un ar viņu saaugušais mazais, no viena loceklīša sastāvošais pirksts.

Viss skelets neparasti ātri pārvēršas kaulā un kauli ir daudz masīvāki un trauslāki, arī baltāki, nekā pie zīdītājiem. Sevišķi tomēr putnu kauli no zīdītāju kauliem atšķiras ar to, ka viņos ir gaiss. Pie jauniem putniem sastopamās asinīm bagātās kaulu smadzenes pamazām uzsūcas un kauls ir caurs un tāpēc spējīgs uzņemt sevī gaisu.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register