Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:281411
 
Evaluation:
Published: 27.11.2009.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Rapsis    3
  Saimnieciskā nozīme    3
  Bioloģiskais raksturojums    4
  Izplatība    5
  Agrotehnika    6
  Mēslošana    6
  Augsnes izvēle    7
  Augsnes apstrāde    7
  Sēja    8
  Sējumu kopšana    9
  Ražas novākšana    9
  Rapša šķirnes    10
  Vasaras rapša šķirnes    11
  Līnijšķirnes -  00-vasaras rapšu šķirnes    11
  Izmantotā literatūra    14
Extract

Rapsi pasaulē audzē eļļas ieguvei, Latvijā gan sēklu ieguvei, gan kā lopbarības zaļmasas un zaļmēslojuma augu.
Atkarībā no šķirnes un augšas apstākļiem rapša sēklas satur 40 – 46% eļļas un 18 – 20% proteīna. Rapša eļļa ir nozīmīgs pārtikas produkts, jo tā satur līdz 90% nepiesātināto un mazpiesātināto taukskābju. Pēc diētiskajām īpašībām rapša eļļa atzīta par vienu no visaugstvērtīgākajām pārtikas eļļām. Tā ir lietojama arī kā auksti spiesta, tā sauktā „ dzīvā” eļļa, ko var iegūt ar nelielām spiedēm mājas apstākļos. Lai rapša sēklas varētu realizēt, tām ir jāatbilst starptautiskām rapša tirdzniecības kvalitātes prasībām – jāsatur vismaz 40% eļļas, bāzes mitrums – 8%, piemaisījumi ne vairāk kā 2%, pieļaujamais glikozinolātu līmenis - < 25µmol, erukskābes - <2%. Pēdējā laikā arvien lielāku nozīmi iegūst rapša eļļas izmantošana biodegvielas ražošanai. Šis ražošanas process nav sarežģīts un dārgs. Pašreizējā ekonomiskā bilance rapša biodīzeļdegvielas ražošanai ir pozitīva, salīdzinot ar fosilo degvielu.
Rapša rauši ir augstvērtīgs lopbarības produkts. Raušiem ir laba sagremojamība, zems kokšķiedru daudzums un labi sabalansēts neaizvietojamo aminoskābju sastāvs. Atkarībā no eļļas ieguves veida rapša raušos (eļļa mehāniski izspiesta) paliek līdz 10% eļļas, rapša spraukumos (eļļa izspiesta un ekstrahēta, lietojot šķīdinātāj vielas) – 2 – 3% eļļas. 1kg rapša raušu satur 250 – 420g sagremojamā proteīna.
Rapsis ir izmantojams arī kā zaļbarības augs. Tas veido lielu zaļmasu (līdz pat 70 t ha-1, jeb 8 t sausnas), ir labi sagremojams (70 – 80%), ar kopproteīna saturu līdz 22%. Satur daudz dzīvnieku barībā nepieciešamās aminoskābes. Ziemas rapsis jau aprīļa beigās ir izveidojis maksimālo zaļmasas apjomu un gatavs pļaušanai. Vēlāk sētu vasaras rapsi var pļaut septembrī, tādejādi pagarinot zaļmasas ieguves sezonu. Raža ļoti labi noder konservēšanai kā olbaltumvielām bagāta kombinētās skābbarības sastāvdaļa.
Rapsi iespējams audzēt arī kā zaļmēslojuma augu. Sējot pēc labības vai agrīno kartupeļu novākšanas, var izmantot rapša izcilās fito sanitārās īpašības. Atkarībā no audzēšanas veida un augšanas ilguma tas spēj uzkrāt 2 – 4 t ha-1 sausnes. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register