Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:832577
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.04.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  KRŪMU MELLENES    5
  BIZNESA MOTIVĀCIJA UN RISKA FAKTORI    6
  NODOKĻU POLITIKA    8
  VALSTS SUBSĪDIJAS IZVĒLĒTĀS KULTŪRAS AUDZĒTĀJIEM    8
  KRŪMU MELLEŅU STĀDĪJUMU IERĪKOŠANA UN VIETAS IZVĒLE    9
  KĀ NOVĀC OGAS?    10
2.  SAIMNIECĪBAS RAKSTUROJUMS    11
3.  SAIMNIECĪBAS RAŽOŠANAS ATTĪSTĪBA    12
  SAIMNIECĪBAS EKONOMIKA    12
  BRUTO SEGUMI, TO RAKSTUROJUMS    13
  SAIMNIECĪBAS FIKSĒTĀS IZMAKSAS    15
  PEĻŅAS/ ZAUDĒJUMU APRĒĶINS    16
  NAUDAS PLŪSMA, TĀS ANALĪZE    18
  KREDĪTA NEPIECIEŠAMĪBA, TĀ ATMAKSĀŠANA    19
  SAIMNIECĪBAS ATTĪSTĪBAS PERSPEKTĪVAS    19
  SECINĀJUMI, PRIEKŠLIKUMI    21
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    22
Extract

KRŪMU MELLENES

Ogas kā tādas ir pilnvērtīga un racionāla uztura neaizstājama sastāvdaļa. Tās ir nozīmīgas kā cukuru – glikozes, fruktozes, saharozes, organisko skābju (ābolskābes, citronskābes, vīnskābes), minerālvielu ( kālija, kalcija, magnija, dzelzs, fosfora u.c.) avots. Ogas ir arī bāzisko minerālvielu avots, tiem ir īpaša nozīme skābju un bāzu līdzsvara uzturēšanā organismā. Ogas bagātīgi satur cilvēka organismam nepieciešamos vitamīnus: C vitamīnu (B karotīnu), B grupas vitamīnus, P vitamīnu. Ja uzturā lieto ogas, organisms saņem šķiedrvielas, pektīnvielas, miecvielas.
Krūmu melleņu ķīmiskais sastāvs: 8,6 % cukuru, 1, 2 5 organisko skābju, 1,1 % olbaltumvielu, 2,2% celulozes, kas nonākot zarnās veicina uztura pārvietošanos gremošanas orgānos. Melleņu celuloze sekmē arī holesterīna izdalīšanos no organisma, tai ir liela nozīme pilnīgākai uzturvielu izmantošanai cilvēka organismā.
Krūmu melleņu ogās ir C vitamīns – 10 mg /100 g, PP vitamīns – 0,30 mg /100 g, B vitamīna grupas. Minerālvielu ir 0,4 % ( kālijs 51, kalcijs 16 mg /100 g, fosfors, magnijs, nātrijs ). Krūmu melleņu ogas ir bagātas ar organiskajām skābēm ( ābolskābe, dzintarskābe, citronskābe, hinīnskābe). Izvēlētās kultūras enerģētiskā uztura vērtība ir 167 kJ ( 40 kcal) 100 g.
Šīs ogas satur antocianīnus (anthocyanins). Tie ir spēcīgi antioksidanti, kas palīdz pasargāt šūnas pret brīvo radikāļu kaitīgo ietekmi. Brīvie radikāļi bojā šūnas un var izraisīt slimības. Šie antioksidanti palīdz saglabāt ādas un asinsvadu elasticitāti, pasargā no priekšlaicīgas grumbu veidošanās. Uzskata, ka mellenes var novērst vecuma izraisītu koordinācijas un īslaicīgas atmiņas zudumu.
Krūmu melleņu auglis ir neliela zili melna, apaļa oga. Mīkstums tumši sarkans, sulīgs, patīkami saldenu garšu. Krūmu melleņu ogas ir nelielas – apmēram 1,2 cm diametrā. Šīs kultūras ogas diezgan ātri bojājas, tāpēc tās ieteicams lielot uzturā uzreiz pēc savākšanas.
Svaigas krūmu melleņu ogas ēd ar pienu un cukuru, vāra ievārījumu, spiež sulu, gatavo sīrupu.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1198275
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register