Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:942360
 
Evaluation:
Published: 26.10.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
Saistību tiesības    5
1.  Saistību tiesību raksturojums    5
2.  Saistību tiesību izcelšanās    6
3.  Saistību veidi    8
4.  Zaudējumu rašanās un to atlīdzināšana izejot no saistību tiesībām    9
5.  Saistību izbeigšanās    11
II  Saistību un līgumisko attiecību mijiedarbība    12
1.  Līgumu noslēgšanas noteikumi    14
2.  Saistību tiesību nozīme saimnieciskajos līgumos    15
III  Saistību tiesības un uzņēmējdarbība    17
1.  Saistību tiesību nozīme uzņēmējdarbībā    17
  Nobeigums    19
  Izmantotā literatūra    21
Extract

Šādu kursa darba tematu izvēlējos vairāku iemeslu dēļ. Manas izvēles veicinošākais faktors bija apziņa, ka tieši saistību tiesības ir viena no sarežģītākajām Civillikuma daļām. Bez tam neviens cilvēks nevar dzīvot neapzinoties saistību tiesību svarīgumu un neizprotot to būtību. Tieši saistību tiesības kā tiesību kopums regulē saistību izcelšanos, izpildi un to izbeigšanos. Līdz ar to saistību tiesības nosaka civiltiesisko attiecību saturu mantas sadales, dažādu pakalpojumu un citu tiesisku darījumu procesos, kas saistīti ar līguma noslēgšanu, to izpildi, tiesisko nodrošinājumu un attiecīgajām tiesiskajām sekām. Mani jau kopš vidusskolas ir interesējusi uzņēmējdarbība, ar to saistītas saistību tiesības un jurista, kā likuma kalpa, vieta tajā visā.
Civillikuma saistību daļa ir visvairāk aplūkota, komentēta un aprakstīta zinātniskā līmenī, bet tās normu piemērošanu praksē nebūt nevar atzīt par tik izanalizētu un apkopotu. Par to liecina fakts, ka pagaidām par saistību tiesību piemērošanu ir pieņemts tikai 1997.gada 22.decembra Augstākās tiesas plēnuma lēmums Nr.7. „Par likumu piemērošanu izšķirot strīdus par saistību izpildi,” kas galvenokārt reglamentē solidāru saistību izpildi, kā arī līgumsoda piemērošanas kārtību.
Ļoti bieži tiesu praksē gadās, ka tiesas nereti taisa nepamatotus tiesu spriedumus vai arī dažādas tiesu instances – pilnīgi pretējus spriedumus.
Tā, piemēram, var minēt a/s „Latgalīte” celto prasību pret banku „Paritāte” par parāda 101 177,05 Ls piedziņu. Lietu izskatīja Rīgas Apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģija 1997.gada 12.septembrī. Prasībā prasītājs lūdzis no atbildētāja parādu, pamatojoties uz to, ka piešķīris atbildētājam bezprocentu aizdevumu mēbeļu, automašīnu u.c. priekšmetu iegādei, kā arī komunālajiem maksājumiem. Pārbaudot lietas materiālus, noklausoties pušu paskaidrojumus, liecinieku liecības un prokurora atzinumu, tiesas kolēģija secināja, ka prasība nav pamatota un ir noraidāma. Kā galvenais tiesas arguments sprieduma motīvu daļā tika minēts tas, ka starp pusēm noslēgto sadarbības līgumu nevar uzskatīt par aizdevuma līgumu. Izskatot šo pašu lietu apelācijas kārtībā 1997.gada 11.decembrī, Augstākās tiesas Civillietu palāta taisīja pilnīgi pretēju spriedumu – t.i., ka minētais līgums uzskatāms par aizdevuma līgumu un, ka prasība ir pamatota un apmierināma. Augstākās tiesas Senāts Civillietu departamenta sēdē 1998.gada 25.februārī tiesu palātas spriedumu atstāja negrozītu.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1206457
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register