Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:452863
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Servitūti    6
1.  Servitūtu izcelšanā    6
2.  Servitūta jēdziens un principi    8
3.  Normatīvie akti, kas regulē servitūta institūtu Latvijā    13
1.  Reālservitūti    14
2.  Personālservitūti    18
  Servitūtu nodibināšana    22
  Servitūtu izbeigšanās    24
  Nobeigums    28
  Izmantotā literatūra    31
Extract

Līdz ar zemes reformas uzsākšanu Latvijā sākās īpašuma tiesību atjaunošana to bijušajiem īpašniekiem un privatizācijas process. Plaši zemes īpašumi, kas nokļuva fizisko un juridisko personu privātīpašumā tika apbūvēti un nožogoti. Taču tā kā nekustamā īpašuma pilnīga izolēta lietošana tikpat kā nav iespējama, daļai Latvijas iedzīvotāju šis apstāklis ierobežoja pārvietošanās iespējas, liedza iespēju nokļūt pa īsāko ceļu līdz nepieciešamajam objektam, kā arī radīja grūtības, kas saistītas ar saimniecisko darbību, jo piekļūšana pie īpašuma vai komunikāciju pieslēgšana varēja būt iespējam tikai caur citu nekustamo īpašumu.
Servitūtu mērķis ir labot šos trūkumus zemes gabalu īpašnieku attiecībās sakarā ar zemes gabalu sadalīšanu un nodrošināt nekustamā īpašuma pilnvērtīgu lietošanu. Īpaši aktuāli tas ir šobrīd, kad Latvijā aizvien vairāk notiek darījumi ar nekustamo īpašumu - mantošana, pirkšana, pārdošana, izīrēšana, utt., tāpēc ievērojami palielinās nepieciešamība servitūtu pielietojumam.
Šobrīd Latvijā viens no aktuālākajiem ir ceļa servitūts, ar ko ir saistītas daudzas neatrisinātas problēmas. Problēmas ir, piemēram, radušās tur, kur pagastu vai pilsētu pašvaldības, piešķirot zemi lietošanā, aizmirsušas noteikt ceļa servitūtus.
Servitūti ir nozīmīgi infrastruktūras objektu, piemēram, satiksmes ceļu, cauruļvadu, elektropārvades, sakaru līniju un gāzu vadu ierīkošanā un izmantošanā uz svešas zemes, kā arī sveša zemes gabala dzīļu izmantošanā derīgo izrakteņu ieguvei. Tāpēc pēc Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma atjaunošanas praktiskāku nozīmi ir ieguvuši reālservitūti, bet personālservitūti (lietojuma tiesība un dzīvokļa tiesība) nav ieguvuši praktisku nozīmi, jo, ja lieta jānodod lietošanā citai personai, tad piemērotāka ir nevis personālservitūtu nodibināšana, bet gan saistību līgumu -īres, nomas, patapinājuma - noslēgšana.1
Latvijas Republikas Satversmes 105. pants paredz tādu cilvēka pamattiesību, kā tiesības uz īpašumu, tas nosaka, ka Latvijas Republikā “ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.” Savukārt Civillikums nosaka, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesības par lietu, t.i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību ( CL 927.p.).
Lai novērstu īpašnieka tādu rīcību, kas kaitētu, piemēram, blakus esošā īpašuma saimniekam, kā arī novērstu trūkumus, kas izveidojas, sadalot zemi privātīpašniekiem, ir nepieciešami īpašuma tiesību ierobežojumi un šim mērķim kalpo arī servitūti, kas ir tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu ( CL 1130.p.). Servitūts ir apgrūtinājums pašai lietai, šai gadījumā nekustamam īpašumam, bet ne pašam īpašniekam. Servitūts ierobežo tā devēja vai piešķīrēja tiesības, bet neuzliek viņam pienākumus kaut ko darīt servitūtu labā. Servitūts ierobežo īpašnieka noteiktās tiesības lietot savu lietu. Šis aprobežojums atkarībā no servitūta veida var izpausties divējādi: noteiktas ar lietas izmantošanu saistītās tiesības īpašniekam tiek atņemtas pavisam, piešķirot tās servitūta izlietotājam, vai arī īpašnieka tiesības tiek ierobežotas tā, ka noteiktas tiesības var izlietot gan īpašnieks, gan servitūta izlietotājs. Servitūta lietošana var izpausties dažādi, kā augļu ievākšana, braukšana vai iešana, būves atbalstīšana uz citai personai piederošas būves kā arī notekūdeņu novadīšana.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1198980
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register