Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:295448
 
Author:
Evaluation:
Published: 12.06.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vispārējais būvniecība iesaistītā darbaspēka raksturojums    5
1.1.  Nodarbinātība būvniecības jomā    5
1.2.  Būvniecības darbaspēka atalgojums un kvalifikācija    7
2.  SIA “Aiviekstes Būvnieks” būvniecībā iesaistītā darbaspēka kvalifikācijas un atalgojuma analīze    12
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Extract

Būvniecības nozare ir cieši saistīta ar valsts vispārējo ekonomisko attīstību. Lai analizētu tās struktūru un attīstības tendences, notiekošais būvniecības nozarē jāpēta uz valstī notiekošo ekonomisko procesu vispārējā fona.
Būvniecības nozare visjūtīgāk reaģē uz ekonomiskās situācijas izmaiņām valstī. Ekonomikas krīzes apstākļos būvniecības produkcija samazinās visstraujāk. Ja ekonomiskā situācija valstī pasliktinās, nekavējoties samazinās mājokļu būvniecība, tai seko komerciālo, ražošanas un infrastruktūras objektu būvniecības samazinājums. Savukārt, ekonomiskajai situācijai uzlabojoties, pirmās būvniecības aktivitātes ir jūtamas komerciālos uzņēmumos, tad ražošanas uzņēmumos un vienlaicīgi valsts un pašvaldību finansētā infrastruktūras objektos un palielinoties ienākumiem, sāk paplašināties mājokļu būvniecība.
Reģionālā griezumā būvniecības apjomi un tajā iesaistītā darbaspēka atalgojums Latvijas teritorijā ir krasi atšķirīgs. To nosaka vispārējie ekonomiskie procesi valstī, investīcijas un reālās attīstības iespējas attiecīgajā reģionā.
Pēc valstī veiktajām reformām un integrācijas Eiropas Savienībā Latvijā ir notikusi strauja ekonomiskā attīstība. Strauji attīstās atsevišķas tautsaimniecības nozares un kā viena no tām būvniecība. Būvniecības apjomu pieauguma rādītājos salīdzinot ar deviņdesmitajiem gadiem ir notikusi un notiek joprojām ļoti strauja būvniecības nozares attīstība. Pēdējo gadu laikā vidējais ikgadējais pieauguma temps bija 9,4 %, kas par 3 procentiem pārsniedz tautsaimniecības vidējo rādītāju. Pēdējo 10 gadu laikā būvniecības apjomi Latvijā ir pieauguši 3,6 reizes un pagājušajā gadā sasniedz aptuveni 1,15 miljardus latu, tādus datus sniedz Latvijas Būvnieku asociācija. Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents uzskata, ka būvuzņēmumiem par pagājušo gadu ir arī peļņa neskatoties uz lielo izmaksu pieaugumu, kā arī šinī gadā plānojama peļņa un pat tās palielināšanās.
Neskatoties uz būvniecības apjomu pieaugumu, būvuzņēmumu peļņu un to apstākli, ka būvniecībā tiek nodarbināti 8% no darbspējīgo iedzīvotāju skaita un līdz 16 % ir strādājošie ar būvniecības procesu saistītās citās nozarēs, darbinieku algas ir salīdzinoši mazas.
Pēdējos gados būvniecībā strādājošo skaits ir palielinājies par 60 %, šie dati rada zināmu neizpratni, ņemot vērā (oficiālo) zemo algu līmeni būvniecībā nodarbinātajiem.
Būvniecības nozarē darbojas uzņēmumi, kas ir dažādi pēc lieluma (strādājošo skaita ziņā), pēc specializācijas, pēc būvdarbu apjoma. Būvniecības nozarē lielāko daļu būvuzņēmumu veido privāti uzņēmumi ar samērā nelielu strādājošo skaitu, izņemot atsevišķas lielas kompānijas, kurās nodarbināto skaits pārsniedz 50 cilvēkus.
Savā darbā centīšos rast atbildi kāpēc tomēr būvniecībā ir tik daudz nodarbināto, ja citās darba sfērās atalgojums par izdarīto darbu ir lielāks, kā arī vai visi nodarbinātie ir tiešām piemēroti tam lai strādātu būvniecībā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register