Nr. | Chapter | Page. |
Ievads | 3 | |
Kāpēc jāēd siers? | 5 | |
Siera veidi | 6 | |
Tehnoloģiskā kvalifikācija – siera ražošana ar himozīnu | 13 | |
Siers | 14 | |
Latvijas siera ražošanas tehnoloģiskā shēma | 15 | |
Piens kā siera ražošanas izejviela | 16 | |
Siera piena mikrofloras raksturojums | 16 | |
Bioķīmiskās un mikrobioloģiskās norises sierā | 17 | |
Siera raugs | 17 | |
Piena recināšana | 18 | |
Recekļa apstrāde | 19 | |
Latvijas siers | 20 | |
Latvijas siera – tehnoloģiskā procesa apraksts | 21 |
Kāpēc jāēd siers?
* Sierā ir vielas, kas stiprina cilvēka organisma imunitāti un mēs kļūstam neuzņēmīgi pret dažādiem vīrusiem un infekcijām.
* Siers uzlabo vielmaiņu, un mēs kļūstam spēcīgāki, izturīgāki, palielinās enerģijas potenciāls. Siers „baro” smadzenes, tāpēc pieaug mūsu prāta spējas.
* Siers ir piena olbaltumu avots.
* Siers ir bagāts ar taukiem.
* Sierā ir daudz minerālvielu – kalcijs, fosfors.
* sierā ir vitamīni:
– A vitamīns, kas aizsargā ādu; regulē augšanas procesus, redzi. (100 gr siera-0.23 mg A vitamīns);
– daudz B grupas vitamīnu:
*sevišķi B2, kas piedalās elpošanas procesos, veicina enerģijas izstrādāšanu. Ja bērnam trūkst B2 vitamīns, tiek aizkavēta augšana un attīstība.
*B12 vitamīna avots, ko lieto ļaundabīgās anēmijas un citu slimību ārstēšanai.
*B1 vitamīns, kas novērš perifērās nervu sistēmas saslimšanu.
Ārsti dietologi sieru iekļauj katrā ēdienkartē, bet jo īpaši tas nepieciešams cilvēkiem, kuru darbs saistīts ar lielu enerģijas patēriņu. Tas, ka siers satur dažādus minerālsāļus, kas saistīti ar olbaltumvielām, svarīgs bērniem, pusaudžiem, grūtniecēm un mātēm, kas baro bērnus ar krūti, kuru vajadzība pēc minerālsāļiem ir palielināta un pilnībā tiek apmierināta ikdienā lietojot 150 – 200 g siera. Siera lietošana ir ieteicama arī tuberkulozes un arī kaulu lūzumu gadījumos.
!!Bet iegaumē – ēdīsim sieru ar mēru – kas par daudz, tas par skādi!! Jebkurš produkts labumu dod tikai tad, ja lieto saprātīgi.
Siera veidi:
Mūsdienās vairs nevaram droši pateikt, kur un kad radies siers. Skaidrs ir vienīgi tas, ka piens un piena produkti jau vairāk nekā 10000 gadu ir neatņemama cilvēku uztura sastāvdaļa, piemēram, ikviens Vācijas pilsonis gadā apēd apmēram 20 kilogramus siera. Pie tam, šī tendence ir augšupejoša. Pasaulē esot vairāk nekā 3000 siera šķirņu, taču precīzi to nevar pateikt. Turklāt nepārtraukti rodas arī jauni izstrādājumi.
Sieru iegūst, sarecinot piena olbaltumvielas ar pienskābi vai speciālu fermentu – himozīnu. Atkarībā no tā, kāds ir tauku saturs piena izgatavošanai lietotajā pienā un kādi ir siera apstrādes un nogatavināšanas paņēmieni, iegūst ļoti dažādas sieru šķirnes. Tās atšķiras pēc uzturvielu sastāva, garšas, smaržas un izskata.…
sieri ir koncentrēti, vērtīgi piena produkti. Bez tam siera uzturvielas organisms labi izmanto, jo siera nogatavošanās laikā notiek lielas pārmaiņas piena olbaltumvielās un cukuros. Mazāk pārveidojas piena tauki. Liela daļa piena olbaltumvielu fermentu ietekmē sadalās līdz aminoskābēm, pie tam daļa no tām sadalās tālāk, veidojot specifiskas aromātiskas vielas. Bez tam, sadaloties olbaltumvielām, siera nogatavošanās laikā nerodas nekādi indīgi olbaltumvielu sadalīšanās produkti, kā tas notiek pūšanas procesos. No piena cukura (laktozes) siera nogatavošanās laikā veidojas pienskābe, kura iedarbojas uz piena olbaltumu un kalcija sāļu savienojumiem un pārvērš kalcija sāļus par ūdenī vieglāk šķīstošiem, organismā labi izmantojamiem.
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Saldējuma ražošanas tehnoloģija
Research Papers for secondary school12
-
Piens un piena produkti
Research Papers for secondary school6
-
Nafta
Research Papers for secondary school2
-
Siers "Feta" gabaliņos
Research Papers for secondary school2
-
Itāļu virtuve
Research Papers for secondary school2