Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:491083
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.03.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Alkohols    3
  Kas ir alkohols?    3
  Alkoholiskie dzērieni    3
  Cilvēks un alkohols    4
  Kā alkohols ietekmē cilvēkus?    5
  Narkotikas    6
  Dažādu narkotisko vielu ietekme uz cilvēka organismu    8
  Heroīna ietekme uz cilvēka organismu    9
  Kopīgais un atšķirīgais alkoholam un narkotikām    9
  Secinājumi    9
  Izmantotā literatūra    10
Extract

Vārds alkohols ir radies no arābu “alkohols” smalks pulveris (augstākie spirti ir cieti un nešķīst ūdenī). Par alkoholu parasti sauc etilspirtu. Tā ķīmiskais nosaukums ir etanols, un pēc uzbūves tas pieder pie vienvērtīgiem spirtiem (C2H5OH). Etanols ir narkotiskā viela, kas toksiski darbojas uz centrālo nervu sistēmu. Etanols rada atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots daudz un bieži.
Senatnē spirtotus dzērienus ieguva, raudzējot ogļhidrātus saturošus produktus. Itālijā 11. gadsimtā etilspirtu pirmoreiz ieguva, destilējot vīnogu vīnu. Vēlāk etilspirta ražošanā izmantoja galvenokārt produktus, kas satur cieti (graudus, kopš 18. gs. arī kartupeļus). 12. - 13. gs. etilspirtu sāka lietot kā ārstniecisku līdzekli, bet kopš 16. gs. to izmanto arī alkoholisko dzērienu ražošanai.
Vīna iegūšana. Vīna ražošanā ir trīs galvenās stadijas: augļu un ogu pārstrādes un sulās, sulas raudzēšana un iegūtā vīna materiālā apstrādes un izturēšanas. Augļus un ogas pārstrādājot sulās, tos mazgā, šķiro, sasmalcina, sasmalcināto masu apstrādā ar fermentu preparātiem vai silda, lai palielinātos sulas iznākumus, un pēc tam izspiež sulu. Augļu un ogu sulām (izņemot vīnogu sulu) pievieno arī cukuru. Sulu savāc tvertnēs, dzidrina un iepilda raudzēšanas tvertnēs. Raudzē ar speciālām, selekcijas ceļā iegūtām vīna rauga tīrkultūrām. Iegūto vīna materiālu dekantē no nogulsnēm un uzglabā, papildus vēl apstrādājot - pārlejot, dzidrinot, kupažējot un tml. Vīnu glabāšanas laikā raugi u.c. suspendētās daļiņas nogulsnējas; pilnīgu dzidrumu panāk ar filtrēšanu un mākslīgu dzidrināšanu (ar želatīna, bentonīta u.c. vielu piedevu izraisītu koagulāciju). Dzirdināto vīnu pārlej citā tvertnē; pārliešanā tas bagātinās ar gaisa skābekli, kas veicina vīna nogatavošanos. Gatavo vīnu izlej pudelēs.

Alkoholisko dzērienu iedalījums:
*mazalkoholiskie dzērieni (alkohola saturs tilpums % 1,8-7) - alus, dzirkstošie dzērieni, sirds; vidēji stiprie (8>18%) - augļu, ogu un vīnogu vīni;
*stiprie alkoholiski dzērieni (>18 %) punši, aperitīvi, uzlijas, liķieri un krēmi, degvīni, balzams, džins, konjaks, rums un viskijs.…

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register