Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:845921
 
Evaluation:
Published: 30.09.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 7 units
References: Not used
Extract

Mana referāta tēma ir par terminiem sportā. Šo tēmu izvēlējos, jo ar tiem saskaros gandrīz katru dienu. Terminiem nekad neviens nav pievērsis lielu vērību, bet tie ir ļoti aktuāli mūsdienās, it īpaši atsevišķās zinātņu nozarēs kā, piemēram, sports, jo šī zinātne mūsdienās ir ļoti aktuāla.
Līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu, latviešu valoda sākusi pildīt valsts valodas funkciju. Tāpēc pieaug vajadzība pēc terminoloģijas latviešu valodā. Daudzus gadus pastāvējusī nevienlīdzīgā divvalodība veicinājusi latviešu valodas piesārņošanu ar rusismiem – burtiskiem tulkojumiem no krievu valodas un krievu valodai raksturīgām konstrukcijām. Vēl joprojām Latvijā ir stiprs krievu valodas iespaids, tas skāris arī sporta terminoloģiju. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu valsts valodas funkcionēšanu sporta jomā, svarīga nozīme ir sporta terminu izstrādei, apkopošanai un izplatīšanai lietotājiem ērtā formā. Lai veicinātu latviešu nacionālās terminoloģijas attīstību un radītu iespēju iekļauties starptautiskajā terminu sistēmā, jāveido vairākvalodu terminu vārdnīcas.
Sporta speciālistu sagatavošanā un tālākizglītībā nozīmīga vieta ir speciālo terminu apgūšanai. Tādēļ jaunu terminu ieviešana jāsāk mācību iestādēs, kur liela vērība pievēršama arī profesionālās leksikas apguvei svešvalodās, jo svešvalodu zināšanām ir liela nozīme mazu valstu intelektuālā un ekonomiskā potenciāla veidošanā. Labas svešvalodu zināšanas ļauj risināt profesionālus jautājumus bez tulka starpniecības, pastāvīgi strādāt ar profesijai nepieciešamo speciālo literatūru, veicinot jaunu, progresīvu darba metožu iepazīšanu un apgūšanu.
Lai izveidotu sporta terminus latviešu valodā, prastu tos pielietot, nepieciešams zināt vispārējos terminu latviešu valodā izstrādes principus un noteikumus.
Šodienas izpratnē terminu definē: “Vārds vai terminoloģiska vārdkopa, kas attiecīgās zinātnes nozares terminu sistēmā izteic (nosauc un iezīmē) noteiktu zinātnes jēdzienu” (V.Skujiņa, 1993, 9.).
Sporta terminoloģija ir sporta zinātnes nozarē lietotā zinātniskā un profesionālā valoda. Terminoloģijas loma Latvijā pieaug. Tā nepieciešama latviski visās nozarēs, īpaši tajās, kuras strauji attīstās. Tas attiecas arī uz sporta zinātnes nozari, jo Latvijā sāk nodarboties ar sporta veidiem, kuri pie mums līdz šim nebija plaši izplatīti (piem., boulings, golfs) vai vispār nebija pazīstami (piem., ekstrēmie sporta veidi). Rodas nepieciešamība aprakstīt sacensību noteikumus latviski. Sports kļūst pieejamāks arvien lielākam cilvēku lokam, īpaši ar TV starpniecību.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register