Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:177117
 
Evaluation:
Published: 08.10.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ievads
Ar starptautisko tirdzniecību pasaules ekonomikas globalizācijas ietekmē nodarbojas ļoti daudz cilvēku un firmu, un tā nodrošina daudzu valstu politisko un ekonomisko stabilitāti. Visas ekonomiskās aktivitātes ir balstītas uz maiņas principu - preču un pakalpojumu piegādātāji saņem apmaksu, bet maksātāji savukārt saņem preces un pakalpojumus. Šīs tirdzniecības attiecības regulē daudzu valstu likumdošana, kā arī starptautiskie līgumi, jo starptautiskajā tirdzniecībā šis preču un pakalpojumu maiņas process ir sarežģīts un riskants, jo pastāv ne tikai tehniskās problēmas, kas saistītas ar preču un naudas kustību starp valstīm, piemēram, preču piegādes ilgums, muitas formalitātes, bet arī jautājumi, kas skar pircēju un pārdevēju spēju pildīt savas saistības, uzticība darījuma partnerim. Lielā mērā šīs attiecības var tikt regulētas, lietojot banku pakalpojumus. Vienkāršā gadījumā banka nodrošina norēķinus starp pusēm, sarežģītākā - uzņemas daudzus riskus: politisko, ekonomisko, valūtas u.t.t.

Norēķinu metodes
Atkarībā no samaksas laika un samaksas procesa ierosonātāja izdala vairākas starptautisko norēķinu metodes, piemēram, priekšapmaksa jeb avanss, kad pircējs nodod pārdevējam nepieciešamo naudas summu pirms preču piegādes, tāpēc ir uzskatāms par izdevīgāko maksājuma veidu pārdevējam, pēcapmaksa, kad maksāts tiek pēc preces vai pakalpojuma saņemšanas, čeki, vekseļi, kā arī dokumentārās operācijas.
Kredītiestāžu tirdzniecības finansēšanas pakalpojumu klāstā vēl tiek piedāvāta forfeitings.
Pircējam visos gadījumos jābūt pārliecinātam par ko viņš maksā un ka viņš saņems īstās preces, bet pārdevējam, kurš nosūtījis savu preci, jābūt pārliecinātam, ka viņš savlaicīgi saņems par to samaksu. Līdz ar to tālāk tiks apskatīti trīs starptautisko norēķinu pamatgrupas: dokumentu inkaso, akreditīvs un bankas garantija.

Dokumentu inkaso
Dokumentu inkaso (collection) ir naudas summas iekasēšana no pircēja ar bankas palīdzību noteiktā laikā pret dokumentiem, kas apliecina preču piegādi, [7] ar mērķi:
a) atkarībā no situācijas dabūt tratas akceptu un/vai apmaksu;
b) izsniegt komercdokumentus pret akceptu un/vai pret apmaksu:
c) izsniegt dokumentus uz citiem noteikumiem [3]

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register