Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:447368
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.10.2008.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Tautas suverenitātes principa jēdziens    3
  Tautas suverenitātes principa nostiprināšānās un transformācija    4
  Tautas suverenitātes principa nostiprināšānās un transformācija    5
  Tautas suverenitātes principa izpausmes Latvijā un pasaulē    6
  Tautas suverenitātes principa izpausmes Latvijā un pasaulē    7
  Izmantotā literatūra    8
Extract

Latvijas Republikas Satversmē ir ievērojams pants (2. pants), kurš skan: „Latvijas valts suverenā vara pieder Latvijas tautai”. Te nosaukta suverēnā vara un divi šīs suverēnās varas subjekti: Latvijas valts un Latvijas tauta. Patiešām, suverenitātes jēdziens visbiežāk tiek saistīts ar valsti un arī ar tautu; valsts suverenitātes jēdziens ir viens no valsts teorijas pamatjēdzieniem, un tautas suverenitātes princips tiek ieskatīts par vienu no demokrātiskas valts pamatprincipiem. Bez tam suverenitātes jēdzienu mēdz attiecināt arī uz augstāko valts orgānu, uz valsts varu, un jaunākā laikā atskan arī balsis par tiesību suverenitāti.
Kā tad nu jāsaprot Latvijas Republikas Satversmes 2. pants tanī gadījumā, ja te domāta iekšējā suverenitāte? Vai tad neiznāk, ka demokrātiskas republikas satversmē vēl atzīta no tiesībām neierobežota (suverena) valts vara? Šis jautājums dabū pilnīgi apmierinošu atrisinājumu pašā minetajā Satversmes pantā, un proti caur to, ka šīs varas subjekts vairs nav valsts kā juridiska persona, bet šī vara pieder Latvijas tautai. Bet valsts iekšējās attiecībās arī tauta neuzstājas kā tiesību subjekts; tautas vietā darbojās viņas orgāns – politiski pilntiesīgo pilsoņu kopums, kura darbība parādās vai nu dažu citu valts orgānu radīšanā, vai arī vispārīgu abstraktu normu radīšanā. Konkrētus jautājumus šis tautas orgāns (vai, pēc parasta apzīmējuma tauta pati) nekad neizšķīr nekādus konkrētus aktus – ne juridisdiktīvus, ne administratīvus – nekad neizdod, un tāpēc nekad nenostājas un nostāties pāri likumam.
Uz moderno demokrātiju nevar attiekties aizrādījums, ka klasiskās senatnes demokrātijās valdošā tauta nereti kļuvusi tirāniska. Nav jāaizmirst, ka starp klasiskās senatnes demokrātiju un moderno demokrātiju ir liela principiāla starpība: klasiskās senatnes demokratijā tauta (caur savu orgānu – tautas sapulci) nevien izdeva vispārīgās normas, bet pastāvīgi izšķīra arī konkrētus jautājumus, izdeva jurisdiktīvus un administratīvus aktus, un tāpēc patiešām varēja būt tirāniska.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1148240
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register