Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:529833
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.09.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS   
1.  Tiesību normu lietošanas un īstenošanas komponenti   
2.  Tiesību normu iedarbība un pamatojums   
3.  Tiesību normu realizācija un piemērošana   
4.  Tiesību normu iztulkošana , tiesību normu piemērošanas stadijas   
Extract

Es domāju ka referāta sākumā būtu ļoti svarīgi tikt skaidrībā ar to , ko tieši nozīmē normas , kā arī tiesību normas. Daļa sabiedrības jauc, piemēram , morāles normas ar tiesību normām. Protams ka jurists uzreiz var izskaidrot starpību starp tiesību normām un pārējām sociālajām normām , jo pastāv vairākas īpatnības kas raksturīgas tieši tiesību normām.

Tiesību normas ir tiesību pamat šūnas , kas kopumā veido tiesību sistēmu. Norma nozīmē vispārēju noteikumu , kas regulē cilvēku uzvedību un rīcību sabiedrībā. Ir kompetenti valsts iestāžu noteikti vai sankcionēti vispārēja rakstura uzvedības noteikumi , kas izsaka valsts gribu , regulē sabiedriskās attiecības un to izpildi garantē valsts.1

Pēc manām domām šis vārdnīcas skaidrojums nedod pilnu skaidrojumu par to , kas ir tiesību norma , tādēļ vērsīšos pie V.S.Nercesjanca grāmatā “Jurisprudence” piedāvātā , diezgan plašā , skaidrojuma. Katra konkrēta darbība iegūst savu specifisko juridisko jēgu , savu tiesisko nozīmi pateicoties kādas normas pastāvēšanai , kura pēc satura atbilst dotajai darbībai , un tieši šī darbība piepilda ar tiesisku nozīmi, tātad tiesiskais akts var tikt iztulkots atbilstībā ar šo normu. Norma pastāv un funkcionē iztulkošanas shēmu formā.2

Citiem vārdiem runājot , cilvēka veiktā darbība ir tiesiska vai prettiesiska , spriedums tiek pieņemts pateicoties kādai specifiskai, bet konkrētāk - normatīvai iztulkošanai.
V.S. Nercesjanca grāmatā ir norādīts kā tieši tiek izprasta tiesību norma. Proti , attiecības starp indivīdiem iekļaujas tiesību izpratnē tikai kā tiesiskas attiecības , proti , kā attiecības , kas tiek konstatētas ar tiesību normu palīdzību .
Pirmkārt tiesību normas ir nesaraujami saistītas ar valsti , tikai valsts var pieņemt un atzīt tiesību normas , jo tām ir obligāts raksturs. Uz saistību ar valsti norāda arī tas , ka konkrētās tiesību normas ir spēkā tikai tās valsts teritorijā ,kas ir izdevusi šīs normas. Valsts vara , kas garantēto tiesību normām piešķir specifisku īstenošanas iespēju, ir tiesiski strukturēta vara.

Garantēto tiesību īpatnības nosaka apstāklis , ka tās var realizēt piespiedu kārtā , kas savukārt ir tiesiski regulējams process , tā saistāma ar tiesību nodrošināšanas normām.

Ar varas jēdzienu saprot “ iespēju vadīt zināmas notikumu norises” , vara īstenojas , efektīvi lietojot un realizējot tai pieejamās tiesību normas. Varas būtiska funkcija ir sabiedriskās kārtības tiesiska regulēšana Ja reiz noteikums pastāv , tad tas ar “ institucionālu inerci“ zināmās robežās stabilizē varas statusu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1161627
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register