Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:354828
 
Author:
Evaluation:
Published: 08.11.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 2 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Norma. Normu veidi    3
2.  Tiesību normas    5
3.  Reliģiskās normas    7
  Izmantotā literatūra    9
Extract

1. Norma. Normu veidi.


Veidojot normas izpratni, ir jāizmanto tādi jēdzieni, kas cilvēkiem būtu zināmi un kuru izpratne neprasītu īpašus paskaidrojumus. Tomēr šie ”visiem skaidrie, saprotamie” jēdzieni vieniem ir skaidri, bet citiem - ne visai. Varbūt tāpēc normas skaidrojumam parasti izmanto vairākus sinonīmus. Ja kāds nesaprot vienu vai otru, tad tas sapratīs trešo vai ceturto. Un pēc tam šī sinonīma izpratne pārnesīs uz normu.
Normas izpratni var sarežģīt tas, ka ir daudz sinonīmu. Tas atspoguļo tās daudzveidīgo izpratni un interpretāciju. Definējot normu, parasti uzskaita tās funkcionālās modifikācijas, izpausmes veidus un tml. Piemēram, svešvārdu vārdnīcā ir teikts: “norma - [lat. norma] – kārtula, noteikums, paraugs, mēraukla; noteikts mērs, daudzums, noteikts lielums;…
Tāda tipa definīcijas savstarpēji atšķiras ar uzskaitīto normas funkcionālo modifikāciju daudzumu. Piemēram, S. Ožegovsto raksturo kā “1. leģitimētu normu, atzītu obligāto kārtību, kaut kā uzbūvi; 2. noteiktu mēru, vidēju lielumu”. Savukārt ievērojamais krievu valdnieks V. Dals normu skaidro kā “vispārēju noteikumu, kam ir jāseko visos līdzīgos gadījumos; paraugu vai piemēru.
Pēc pašreiz dominējošiem uzskatiem, normas iedala sociālās un tehniskās normās, kurās iedala tehniski juridiskās normās. Tā kā mūs interesē tiesību normas, kas pieder pie sociālajām normām, tās arī aplūkosim.
Sociālā norma – relatīvi konkrēts un loģiski pilnīgs pamatatzinums, noteikums, paraugs, ar kura palīdzību tiek regulētas attiecības cilvēku starpā. Ja pievēršamies sociālo normu jēdziena veidošanai, uzkaitot to pazīmes, jāņem vērā, ka tās veidojas sabiedrības attīstības gaitā pakāpeniski. Šo normu vēsturiskā evolūcijā sociālo normu sistēma ataino sabiedrības sasniegto ekonomiskās, sociāli politiskās un garīgās attīstības pakāpi. Tajās atspoguļojas sabiedrības, valsts vēsturiskās un nacionālās īpatnības, valsts varas raksturs, cilvēku dzīves kvalitāte utt.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1178367
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register