Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:241994
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.10.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Kredītu būtība un nozīme uzņēmējdarbībā    5
2.  Uzņēmuma saimnieciskās darbības raksturojums    7
3.  Uzņēmuma kredītspējas novērtēšana un pilnveidošanas varianti    9
3.1.  Uzņēmuma likviditātes analīze    10
3.2.  Uzņēmuma kredītspējas analīze    17
3.2.1.  Kredītspējas analīze izmantojot E.Altmana modeli    17
3.2.2.  Uzņēmuma kredītspējas – likvīdspējas analīze    20
  Secinājumi un priekšlikumi    26
  Izmantotās literatūras un avotu sarakst    29
Extract

1.KREDĪTU BŪTĪBA UN NOZĪME UZŅĒMĒJDARBĪBĀ
Uzņēmuma kapitāls sastāv no pašu kapitāla un aizņemtā kapitāla, kuru veido aizņēmumi un kredīti. Kredīta finansēšana ir visizplatītākā finansēšanas forma.
Kredīts – brīvo naudas līdzekļu kustība, ko bankas vai uzņēmumi piešķir kredīta ņēmējam uz noteiktu laiku par noteiktu atlīdzību.
Vārds “kredīts” nāk no latīņu valodas ”credare” - ticēt, uzticēties. Kredīta devējs kredīta ņēmējam atvēl lietošanas tiesības uz noteiktu summu (finansu kredīts), bet kredīta ņēmējs uzņemas saistības šo naudu pēc noteikta laika atmaksāt. Kā kompensācija par lietošanas tiesību atdošanu parasti tiek noteikti procenti.
Ne vienmēr kredīta attiecības nosaka maksa par aizdevumu. Kredīta attiecības var rasties pašā līdzekļu aprites gaitā dažādos saimniecības posmos. Kredīta nepieciešamību rada starpība starp naudas izdevumiem ražošanas līdzekļu un priekšmetu iegādei un naudas ieņēmumiem par pārdoto produkciju vai pakalpojumiem. Rodas nepieciešamība pēc kredīta, lai nodrošinātu līdzekļu aprites pastāvīgumu. Bet līdzekļu aprites gaitā rodas arī uzkrājumi, kuri dotajā brīdī uzņēmumam vai fiziskām personām nav vajadzīgi. Tātad kredīts ļauj izdevīgi izmantot viena uzņēmuma brīvos līdzekļus citu uzņēmumu vajadzībām. Ir pazīstamas vairākas kredītu formas: komerciālais, bankas, patēriņa, valsts kredīts. Komerciālo kredītu piešķir viena juridiska persona, piemēram, preču ražotājs, otrai juridiskai personai, pārdodot preces ar atliktu maksājumu, t.i., samaksu veicot pēc preču piegādes noteiktā termiņā. Bankas kredītu piešķir bankas un citas kredītiestādes dažādiem kredīta ņēmējiem (juridiskām un fiziskām personām) naudas formā. Bankas kredīti ir ļoti daudzveidīgi un tiks apskatīti tālāk. Patērētāju kredītu piešķir tirdzniecības uzņēmumi un kredītiestādes iedzīvotājiem dažādu patēriņa preču iegādei uz nomaksu. Šis kredīts var tikt piešķirts gan preču, gan naudas formā. Patērētāju kredīta paveids ir kredīts dzīvokļu celtniecībai, mājas pirkšanai u.c. Šim kredītam ir ilgtermiņa raksturs, un valsts dod atlaides iedzīvotājiem procentu maksājumos. Pirms kredīta izsniegšanas kreditors pārbauda kredīta ņēmēja maksātspēju. Kredīta devējs uzņemas kredīta risku tikai pēc tam, kad ir pārliecināts par debitora iespējām izpildīt saistības, t.i., par debitora maksātspēju.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register