Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:771906
 
Author:
Evaluation:
Published: 16.05.2007.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Organizācijas skaidrojums ekonomikas literatūrā
Organizācijas būtība, vide

Organizācija ir sarežģīta sociāla sistēma, ko veido cilvēku grupa nolūkā sasniegt noteiktus mērķus.
Formāla organizācija ir izveidota precīzi definēta struktūra, pastāv plānots atbildības un pilnvaru sadalījums. Formālas organizācijas ietvaros var pastāvēt arī neformālas organizācijas.
Neformāla organizācija ir tāda sociāla struktūra, kas radusies spontāni kopīgu interešu un apstākļu rezultātā. Neformālu organizāciju veido dalībnieki uz savstarpēju interešu pamata. Līdztekus privātajām, kooperatīvajām un citām organizācijām sabiedrībā darbojas arī publiskās organizācijas.
Publiskās organizācijas pastāv, lai apkalpotu patērētāju interešu grupas un sabiedrību kopumā.
Ikkatra organizācija ir atklāta sistēma, kas sastāv no daudziem mainīgiem elementiem. Tie cieši savijas ar ārējās vides elementiem.
Organizācijas iekšējā vide ir tie galvenie organizācijas darbības nosacījumi un faktori, kas veidojas vadīšanas procesā.
Organizācijas iekšējā vides analīzes mērķis ir noteikt tās iespējas pielāgoties mainīgajai ārējai videi. Organizācijas iekšējo vidi raksturo mērķi, struktūra, tehnoloģijas, organizācijas kultūra, resursi. Organizācijas iekšējā vide ir personāla, grāmatvedības un finanšu, juridiskā, sagādes daļas.
Organizācijas mērķi ir apzināti cilvēku darbības vēlamie rezultāti. Organizācijai ir dažādi mērķi, jo sarežģītāka organizācija, jo tai ir vairāk savstarpēji saistītu mērķu. Katra organizācija nosaka savus mērķus, piemēram, biznesa mērķis ir gūt peļņu, apmierināt cilvēku vajadzības; patērētāju organizācijas mērķis ir patērētāju aizsardzība. Mērķu izstrādes process ir svarīgs jebkurai organizācijai.
Resursi nepieciešami jebkurai organizācijai. Organizācija izmanto šādus resursus: cilvēku finanšu, materiālie un nemateriālie, informatīvie u.c.
Darbinieki ir visvērtīgākie organizācijas resursi. Tiek uzskatīts, ka Latvijā cilvēka loma organizācijas attīstībā ir par maz novērtēta. Cilvēka resursu problēmai tiek pievērsta arvien lielāka uzmanība. Problēmas, kas skar cilvēku darba procesā un attiecības ir pietiekami sarežģītas. Ar tām jāsastopas ne tikai uzņēmuma vadībai, bet arī ............ galvenā problēma ir kadru mainība, darba motivācija psiholoģiskais klimats uzņēmumā, konflikti un stress, personāla atlase un kadru politika, vienotas darba komandas izveidošana.
Vadīšana ir process, kad viens indivīds jeb vadītājs ietekmē pārējos grupas locekļus, lai tie veltītu savas pūles grupas mērķu sasniegšanai.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1173784
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register