Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:482143
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.02.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vēsturiskais apskats    5
1.1.  Okupācijas režīma ekonomiskā politika    6
1.2.  Latviešu militārie formējumi vācu armijā    7
2.  Tiesības    12
2.1.  Pārvalde un administratīvi teritoriālais iedalījums    13
2.2.  Tiesu iekārta    18
2.3.  Procesuālās tiesības    21
2.4.  Krimināltiesības    22
2.5.  Nacionalizēto īpašumu denacionalizācija    25
  Nobeigums    25
Extract

Daudzu gadsimtu gaitā Latvijas tautu ir vēlējušies pakļaut citu tautu okupanti. To skaitā arī Vācija. Pirmā pasaules kara laikā Vācija vēlējās okupēt Latvijas teritoriju. Un Vācijai tas arī izdevās (1915. gadā vācu karaspēks okupēja Kurzemi un Zemgali, bet 1917. gada 21. augustā arī Rīgu). 1941. gada 22. jūnijā Otrā pasaules kara ietvaros sākās karš starp boļševistisko PSRS un nacistisko Vāciju. Saprotams, ka Latvijai šis laika posms negāja secen, jo jau ar pirmajām dienām kara darbībai tika pakļauta arī Latvijas teritorija. Laika posmā no 1941. gada līdz 1945. gadam mūsu Dzimtenē nodibinājās “Trešā reiha” okupācija.
Jebkurš notikums, vienalga vai tas ir pozitīvs vai negatīvs, atstāj konkrētas sekas. Vācu okupācijas periods Latvijas tiesībās (un ne tikai) iezīmējas ar kolorītām pārmaiņām, kuru sekas iespējams izjūtam arī mūsdienās. Līdz ar to šī darba aktualitāte slēpjas tajā faktorā, ka nenoliedzami no 1941. līdz 1945. gadā, tas it, vācu okupācijas periodā pieņemtie tiesību akti un veiktās pārmaiņas kaut nelielā mērā atspoguļojas mūsdienu tiesību un arī citās jomās.
Man šis temats likās interesants, jo gan Pirmā, gan Otrā pasaules kara laikā Vācija izcēlās ar neapslāpējamu vēlmi pakļaut citas tautas, un tieši tāpēc es gribēju noskaidrot kāda bija Vācijas rīcība, kad izdevās šo vēlmi īstenot attiecībā uz Latviju. Tāpat domās salīdzināju mūsdienu Latviju ar attiecīgo vācu okupācijas periodu Latvijas teritorijā.
Tiesību aizsardzības iestāžu darbā, manuprāt, šis temats ir nozīmīgs, jo informē par attiecīgajā laika posmā notikušajām izmaiņām Latvijas tiesību vēsturē. Iespējams te var smelties nozīmīgus faktus, kurus izmantot savā darbībā.
Šī temata plašāka izpēte, pēc manām domām, ir nepieciešama, jo jebkurai tautai ir jāzina savas pagātnes vēstures notikumi. Tikai tā iespējams izprast kāda notikuma cēloņus, sekas un attiecīgo personu rīcību. Kā jau minēju iepriekš, pagātnes notikumi nekur nepazūd – tie “soļo” mums līdzās diendienā un ietekmē mūsu rīcību, kā arī lēmumu (ne) pieņemšanu.
Šo tematu plašāk pētīju no vēsturiskā un tiesību aspekta. Tāpat pirmajā nodaļā sniegts pētāmā laika perioda (1941. – 1945. gads) ekonomiskais apskats un militārā situācija.
Vācu okupācijas laikā (1941. – 1945. gads) Latvijas tiesībās pārmaiņas notika ne tikai tiesību, bet, protams, arī citās jomās. Savā darbā vairāk centos aplūkot attiecīgā laika perioda svarīgākos notikumus, tiesu iekārtu un tiesības, pārvaldi un administratīvi teritoriālo iedalījumu, kā arī okupācijas režīma ekonomisko politiku. Diezgan plašs ir izklāsts par militārajiem formējumiem vācu armijā.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,98 €
Work pack Nr. 1118584
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register