Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:674904
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.11.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
1.  JURIDISKĀ ATBILDĪBA    5
2.  VAINAS UN SODA JĒDZIENS    8
3.  KRIMINĀLTIESĪBU SKATĪJUMS    10
4.  ADMINISTRATĪVIE TIESĪBPĀRKĀPUMI    12
5.  VAINAS REGULĒJUMS CIVILLIKUMĀ    15
  SECINĀJUMI    17
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    19
Extract

SECINĀJUMI
Vaina ir obligāts priekšnosacījums. Vaina ir kā neatņemama sastāvdaļa, lai personai tiktu piešķirts sods vai tā tiktu atzīta par vainīgu jebkurā skatījumā: gan krimināltiesību, gan administratīvo tiesību, gan civiltiesību pārkāpumu skatījumā. Visos iepriekšminētos tiesībpārkāpumos vaina un sods ir savstarpēji saistīti jēdzieni, jo vainai ir divas formas, kuras krasi ietekmē soda piemērošanu konkrētajā gadījumā. Tiesu spriedumos vaina izpaužas kā priekšnosacījums, jo vainas atdzīšana jeb vaļsirdīga atdzīšanās ir svarīgs faktors. Tomēr vainu var pierādīt vai arī pretēji – nepierādīt to.
Vainas formas ir divējādas - ar tiešu nodomu veikts nodarījums vai ar netiešu nodomu veikts nodarījums. Šo vainas veidu noskaidrošana ir svarīga jebkurā tiesībpārkāpuma konstatēšanā. Tas ļauj precīzi konstatēt noziedzīgo nodarījumu, piemērojot attiecīgo sankciju, sodu vai brīvības atņemšanu, jo krimināltiesības neatzīst tā saucamo objektīvo pieskaitāmību – kriminālatbildību bez vainas.
Nodoma un neuzmanības vainas formas sastopamas administratīvajos tiesībpārkāpumos. Administratīvo tiesībpārkāpumu veikšanā administratīvo soda veidu un lielumu ietekmē tieši vainas pierādīšana un vainas faktora klātbūtne. Pirms administratīvā soda uzlikšanas tiek izskatīti gan vainas mīkstinošie apstākļi, gan arī vainas pastiprinošie apstākļi. Izskatot un vērtējot šos apstākļus svarīgi ir ņemt vērā to vai tiesībpārkāpējs pats atzīst savas vainas klātbūtni.
Savukārt Latvijas Republikas Civillikuma izriet tas, ka nav svarīgi vai vainojamā persona pati atdzīst savu vainu. Ja vaina ir pierādāma un ir reāli pierādīta, tad atlīdzināšana ir neizbēgams process. Vainas regulējums civillikumā kvalificējas nodomā, kad subjekts ir paredzējis sekas un neuzmanībā, kad kaitīgās sekas subjekts nav paredzējis.
Juridiskā atbildība nestājas spēkā tiesībpārkāpuma izdarīšanas brīdī, jo tas nav noteikts likumdošanas. Tomēr saskaņā ar normatīvajiem aktiem kādai pilnvarotai valsts institūcijai oficiāli jākonstatē tiesībpārkāpums. Jākonstatē: vai izdarītā darbība ir tiesībpārkāpums, tiesībpārkāpuma fakts, tiesībpārkāpējs, tiesībpārkāpēja vainas pakāpe un tikai tad valsts pilnvarotā institūcija par pārkāpumu ir tiesīga piemērot atbilstošu sodu attiecīgi juridiskai vai fiziskai personai. Sabiedrības dzīves locekļiem un tiesību sargājošo institūciju darbiniekiem savā ikdienas darbā jārēķinās ar tiesībpārkāpumiem un to izraisošajām juridiskajām sekām, jo tā ir specifiska sabiedriska parādība.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,48 €
Work pack Nr. 1350276
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register