Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:271156
 
Evaluation:
Published: 25.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Valsts pārvaldes akta jēdziens    4
  Valsts pārvaldes aktu iedalījums    5
  Valsts pārvaldes aktu izdošana    6
  Secinājumi    10
  Izmantotās literatūras saraksts    11
Extract

Administratīvās tiesībās ir runa par valsti, tās pārvaldīšanas sistēmu. Ar pārvaldi mēs parasti saprotam Saeimu un valdību, kas it kā vada valsti, bet kas tad ir to instrumenti, vara, ka tiem ir pakļauta valsts pārvalde? Tad nu varētu domāt, ka tie ir valsts pārvaldes akti, jo, lai kaut ko darītu, tas visiem ir jādara pēc vienotiem noteikumiem. To var realizēt, ja šādi noteikumi ir rakstveidā. Tā es saprotu valsts pārvaldes aktus šobrīd. Bet, lai nebūtu šaubu par šo jautājumu, tad darba gaitā noskaidrosim:
kas tad īsti ir valsts pārvaldes akti, to jēdzienu;
kādi ir šie valsts pārvaldes akti, to iedalījums;
kas Latvijā izdod valsts pārvaldes aktus un kādi tie ir.
Pirmām kārtām, lai varētu runāt par šo tēmu, būtu jānoskaidro, kas tad ir valsts pārvaldes akti jeb kā tos sauc likumi un noteikumi administratīvie akti?
Šo jautājumu apskata arī pirmās republikas viens no tiesību zinātnes pamatlicējiem Kārlis Dišlers. Viņš uzskata, ka publisko iestāžu administratīvā darbība izpaužas administratīvos aktos, un zem šī apzīmējuma plašākā nozīmē tā arī tiek saprasta administratīvas iestādes darbība. Šī darbība ietver juridiskus aktus, ar kuriem saprot administratīvo iestāžu un amatpersonu aktus, kas atbilst pazīmēm:
šajos aktos izpaužas publiskā vara;
tie ietverti noteiktā juridiskā formā jeb izdoti noteiktā formālā kārtībā.
No tā izriet, ka administratīvie akti ir noteiktā formālā kārtībā izdoti administratīvi iestāžu un amatpersonu akti, kuros izpaužas publiskā vara.1
Mūsdienās skatījums uz administratīvo aktu ir nedaudz savādāks, kā to nosaka Ministru Kabineta (turpmāk MK) noteikumi Nr.154 “Administratīvo aktu procesa noteikumi”, tad:
Administratīvais akts ir tiesību akts, ko publisko tiesību jomā izdod iestāde un kas attiecas uz individuālu juridisko vai fizisko personu, nodibinot, grozot, konstatējot vai izbeidzot konkrētas tiesiskās attiecības. Administratīvie akti nav iestādes iekšējie lēmumi, izņemot iestādes vai tās darbinieku, vai tai pakļauto personu tiesiskā statusa nodibināšanu (vai maiņu) un disciplināro sodīšanu. Administratīvie akti nav arī politiskie lēmumi.2
Šis skaidrojums dod plašāku skaidrojumu par administratīvajiem aktiem. Jāteic, ka valsts pārvaldes aktiem atšķirībā no tiesu sistēmas aktiem ir raksturīga pozitīvā iezīme, tas nozīmē, ka tiek regulētas tādas attiecības, lai šis subjekts sasniegtu labvēlīgu rezultātu.
Runājot par aktu pieņemšanu un izdošanu, jāteic, ka valsts pārvaldes aktu pieņemšana ir pārvaldes institūciju un amatpersonu galvenā pārvaldes juridiskā forma, un administratīvo aktu izdošanas tiesības ir prerogatīvas valsts pārvaldes institūtu tiesības.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,48 €
Work pack Nr. 1189985
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register