Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:957480
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.04.2003.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Extract

PREZIDENTA INSTITŪTA VEIDOŠANĀS LATVIJĀ
Latvijas Prezidenti

Konkrēti runājot par prezidenta institūtu Latvija, interesanti atzīmēt, ka Satversmes pieņemšanas laikā (1922.g.) Satversmes sapulcē izraisījās strīdi par valsts prezidenta amatu. Izskanēja priekšlikumi vispār atteikties no prezidenta posteņa, viņa pilnvaras uzticot Saeimas priekšsēdētājam. No otras puses bija ierosinājums veidot stipru prezidenta institūtu, ko ievēlētu visas tautas nobalsošanā uz pieciem gadiem. Satversmes sapulce nostiprināja parlamentārajās republikās pieņemto variantu - prezidentu ievēlēja Saeima uz laiku, kas sakrita ar tās darbības laiku (3gadi), tagad šis termiņš ir pagarināts līdz 4 gadiem. (Satversmes 35. pants 1997.gada 4.decembra likuma redakcijā, kas stājas spēkā no 31.12.97)
Prezidenta amats Latvijas Republikā tika ieviests pieņemot 15.02.1922 gadā Latvijas Republikas Satversmes Sapulcei pieņemot Latvijas Republikas Satversmi, kas stājās spēkā 1922.gada 7.novembrī .
Pirmais Latvijas Republikas prezidents bija Jānis Čakste, par prezidentu ievēlēts 1922.gada 14. novembrī, prezidenta amatā ievēlēts atkārtoti, bija prezidents līdz savai nāvei 1927.gada martam.
Otrais Latvijas Republikas prezidents bija Gustavs Zemgals ievēlēts 1927.gada 8.aprīlī prezidenta pilnvaras beidzās 1930.gada 9.aprīli , kad par prezidentu ievēlēja Albertu Kviesi, kurš bija prezidenta amatā līdz 1933.gada 4.aprīlim un tad tika ievēlēts uz otro termiņu.
Alberta Kvieša pilnvaras beidzās 1936 gadā , kad 11. aprīlī, kad Kārlis Ulmanis pats sevi pasludināja par prezidentu. ( Viņš nebija leģitīms prezidents jo nebija ievēlēts , bet pats sevi iecēla prezidenta amatā ).…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −1,48 €
Work pack Nr. 1118883
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register