-
Vārāmais sāls pārtikas produktos
Research Papers9 Anatomy, Medicine and Hygiene, Chemistry, Cooking, Food Processing
Nr. | Chapter | Page. |
Anotācija | 3 | |
Аннотация | 4 | |
Ievads | 5 | |
1. | Sāls daudzums | 6 |
1.1 | Kā zināt, ka pārtikas produkts satur daudz sāls | 6 |
1.2. | Kā samazināt sāls patēriņu | 6 |
2. | Sāls organismā | 8 |
2.1. | Sāls un asinsspiediens | 8 |
2.2. | Sāls un tās funkcijas organismā | 8 |
3. | Labvēlīgā sāls | 9 |
3.1. | Sāls ir arī lielisks ārstniecisks preparāts | 9 |
3.2. | Melnā sāls | 10 |
4. | Nelabvēlīgā sāls | 11 |
4.1. | Kāpēc tad sāls pārdozēšana ir tik neveselīga | 11 |
4.2. | „Slēptais” sāls | 11 |
5. | Praktiskais pētījums | 12 |
5.1. | Kā noteikt sāli produktos ar ķīmiskām metodēm | 12 |
5.2. | Vārāmās sāls noteikšana garšvielu maisījumā | 13 |
5.3. | Vārāmā sāls noteikšana ātri pagatavojamajās zupās | 15 |
5.4. | Vārāmā sāls satura noteikšana Priekuļu vidusskolas ēdnīcas zupās | 16 |
Secinājumi | 17 | |
Izmantotais izziņas avotu saraksts | 18 | |
Pielikums | 19 |
NaCl, vārāmā sāls, pazīstams arī kā vienkārši sāls, NaCl ir balta kristāliska viela, kas šķīst ūdenī. Nātrija hlorīds ir sastopams jūras ūdenī un kā minerāls - halīts (akmens sāls). Sastopams arī minerālos kopā ar citiem šķīstošajiem sāļiem. Nātrija hlorīdu lieto par konservantu, ķīmisko izejvielu (nātrija hidroksīda un hlora ieguvei), ceļu kaisīšanai, ārstniecībā.
Darba tēma: Vārāma sāls pārtikas produktos.
Es izvēlējos šo tēmu, lai noskaidrotu patiesos sāls daudzumus pārtikas produktos. Pēdējos gados cilvēki arvien vairāk slimo ar asinsvadu slimībām. Vienu iespējamo šīs slimības ierosinātāju min pārmērīgu vārāmā sāls lietošanu. Daudzos pārtikas produktos izmanto daudz vārāmā sāls, kā garšas pastiprinātāju un konservantu. …
Vārāmā sāls pārtikas produktos. Darba autors Artis Sproģis, darba vadītājs – mag. chem. Imants Skrastiņš, Priekuļu vidusskolas ķīmijas skolotājs. Darbā analizēts – Sāls nepieciešamība organismam. Medicīniskā izmantošana. Sāls kaitīgā ietekme uz organismu. Sāls satura noteikšana dažādos pārtikas produktos. Darba mērķis: Izzināt un noskaidrot vārāmā sāls daudzumu dažādos pārtikas produktos, pozitīvo un negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību. Darba uzdevumi: 1. Iepazīties ar izziņas avotiem. 2. Noskaidrot vārāmā sāls nepieciešamību cilvēka organismam. 3. Noskaidrot vārāmā sāls iespējamos pārmērīgas lietošanas riskus. 4. Izzināt vārāmās sāls lietošanas iespējas tautas medicīnā. 5. Veikt vārāmā sāls analīzi pārtikas produktos. Pētījumā secināts, ka sāls ir nepieciešama cilvēka organismā, jo tā palīdz veikt svarīgas funkcijas organismā, taču, ja sāli lieto pārmērīgā daudzumā, tas var izraisīt nopietnas veselības problēmas. Pārmērīga sāls lietošana uzturā izraisa asinsrites sistēmas problēmas. Tāpat sāli var izmantot arī kā medicīnisko līdzekli. Eksperimenta veikšanas gaita secināts, ka dārgāki un kvalitatīvāki produkti satur mazāku sāls daudzumu. Dažādi pārtikas produkti – sausās zupas, buljoni, garšvielas - satur ievērojamu daudzumu sāls. Atslēgas vārdi: sāls, bīstamība, nepieciešamība, uzturs, veselība. Darbs satur 18 lapas, 1 attēlu, 3 tabulas, 1 pielikumus. Darba praktiskajā daļā veikts eksperiments sāls noteikšanai dažādos pārtikas produktos. Darba rezultāti apkopoti, izanalizēti, salīdzināti un attēloti 3 tabulās.
- Ķīmiskās piedevas produktos
- Uzturnormas aprēķins un pārtikas produkta ekoloģiskā ekspertīze
-
Vārāmais sāls pārtikas produktos
Research Papers9 Anatomy, Medicine and Hygiene, Chemistry, Cooking, Food Processing
-
You can quickly add any paper to your favourite. Cool!Konservanti pārtikas produktos
Research Papers for secondary school11
-
Ķīmiskās piedevas produktos
Research Papers for secondary school13
-
Pārtikas piedevu emulgatoru ietekme uz cilvēka organismu
Research Papers for secondary school23
-
Pārtikas produktos lietotie saldinātāji
Research Papers for secondary school7
-
Pārtikas piedevas un to ietekme uz cilvēka veselību
Research Papers for secondary school31