Vārītās desas
Vārītās desas raksturīgas ar to, kā tas vispirms ir pakļautas kveldināšanai (apstrādei ar karstiem dūmiem), pēc tam – vārīšanai un dzesēšanai. Vairumā gadījumu vārīto desu struktūra ir maiga, viendabīga. Tā var būt arī ar speķa, siera vai mēles gabaliņiem.
Latvijā ražo šādu šķiru un nosaukumu vārītās desas:
Augstākā labuma- doktora, piena, iecienītā, galvaspilsētas, skolas, Valmieras, Rīgas desa.
Pirmās šķiras- Maskavas, uzgriežamā, šķiņķa, kapātā, Kurzemes, brokastu, studentu.
Otrās šķiras- tējas, uzkožamā, lauku, saimes, Ziemeļu desa.
Desas gatavo pēc noteiktas receptes no pamtizjvielām, pievienojot garšvielas un citas piedevas.
Kā pamatizejvielu izmanto atcīpslotu liellopu, cūku, aitu, putnu gaļu, speķi, kā arī pirmās un otrās kategorijas subproduktus. Desu gatavošanai izmantojamā gaļa var būt silta, atdzisusi, atvēsināta vai atlaidināta.
Augstākā labuma desas izgatavo no augstvērtīgākām izejvielām. Tās satur vairāk augstākā labuma liellopu gaļas, liesās un pustreknās cūkgaļas nekā pirmās un otrās šķiras desas.
Gatavojot dažas augstākā labuma desas, masai pievieno olas, sviestu vai pienu, kas uzlabo to garšu un paaugstina barības vērtību. Lai iegūtu desas aromātu, atbilstoši receptei masai pievieno garšvielas un ķiplokus.
Liellopu gaļu un cūkgaļu, iesālītu gabalos vai rupji maltu, sasmalcina gaļas maļamā mašīnā.