Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:821830
 
Evaluation:
Published: 23.05.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    3
  GALVENĀS VIDES PROBLĒMAS    4
1.  KLIMATA IZMAIŅAS    4
2.  KRASTA LĪNIJAS EROZIJA    6
3.  GAISA PIESĀRŅOJUMS    6
4.  DZERAMAIS ŪDENS    7
5.  DABAS KATASTROFAS    7
  VALSTS POLITIKA PROBLĒMU RISINĀŠANĀ    9
  SECINĀJUMI    10
  INFORMĀCIJAS AVOTI    11
Extract

IEVADS

1. attēls Maldīvijas karte []
Maldivu salas atrodas Dienvidāzijā, Indijas okeānā uz dienvidiem, dienvidiretumiem no Indijas. Salas sastāv no 1 196 koraļļu rifu salām, kuras veido 27 atolus. Atolus ( koraļļu rifu salu lokus) veido 960 km garo pazemes rifu grēdu augstākie punkti, kas stiepjas Z –D virzienā, salas ir veidojušās no dzīviem koraļļu rifiem un smilšu strēlēm, kas saskalotas starp tiem. Tās ir izkaisītas 90 tūkst kv.km platībā, tomēr kopējā salu platība ir tikai 300 kv.km un tādējādi veidojas viena no sadrumstalotākajām valstīm pasaulē – Maldīvija.
Lielākā sala no Maldivām ir Fuvamulaha, kas atrodas Maldivijas dienvidu daļā. Tomēr lielākā daļa salu ir izmērā no viena līdz diviem kv. km. Maldivu salās nav kalnu un upju. Tikai aptuveni 10 % no teritorijas ir izmantojama lauksaimniecībā, jo augsnes ir ļoti smilšainas un neauglīgas, audzē galvenokārt taro, banānus, kokosriekstus uc augļus. Meža teritorijas klāj tikai 3% no Maldīvijas teritorijas un galvenokārt aug palmas, maizeskoki un dažādi krūmāji.
Galvenās un praktiski vienīgās valsts ekonomikas nozares ir Zvejniecība un tūrisms, jo ne ar ko citu šai skaistajā zemes nostūrī nemaz nav iespējams nodarboties.
Maldivu salu īpatnība ir tajā, ka savas izcelsmes dēļ tās ir ļoti zemu virs jūras līmeņa, piemēram, salu augstākais punkts ir 2,4 m vjl un visu salu vidējais augstums ir 1,8m vjl. Zemās koraļļu salas ir ļoti jūtīgas pret klimata izmaiņām. Parasti tas ir saistīts ar jūras līmeņa paaugstināšanos. Jūras ūdens līmeņa izmaiņas, kā arī vētrainais laiks ietekmē salu iekšienē esošās vērtīgās dzeramā ūdens rezerves un iznīcina bagātīgās koraļļu ekosistēmas, kā arī pludmaļu erozija – noskalošanās, kas ir ekoloģiska problēma, kura būtu jāsāk risināt nekavējoties. Līdz ar to negatīvi tiek ietekmētas divas saimniecības nozares, kas nodrošina valsts ienākumus, proti, zvejniecību un tūrismu.
Tādēļ galvenās vides problēmas ir klimata izmaiņas, krastu erozija, dabas katastrofas, dzeramā ūdens nepietiekamība, koraļļu rifu atmiršana, gaisa piesārņojums un pārapdzīvotība.




GALVENĀS VIDES PROBLĒMAS
1. KLIMATA IZMAIŅAS
Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata pārmaiņu starpvaldību padome (The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)) paredz, ka laika posmā no 1990 līdz 2100 gadam pasaules jūras ūdens līmenis pacelsies vidēji no 0,09m līdz pat 0,88 m augstu, un ar katru gadu šis prognozētais jūras līmeņa paaugstinājums pieaug.
Tā kā aptuveni trīs ceturtdaļas no Maldivu salu teritorijas neatrodas augstāk kā metru virs jūras līmeņa, tad šīs jūras līmeņa celšanās prognozes viņiem var šķist īpaši draudīgas, jo sevišķi tādēļ, ka pat visniecīgākās izmaiņas nes tur esošajai ekosistēmai milzīgus draudus. To veicina plūdmaiņu saasināšanās, jo daudzām salām ir ļoti zems apcēlums. Plūdi bieži vien noved pie dzeramā ūdens trūkuma un slimību uzliesmojumiem. Un prognozētā ūdens līmeņa paaugstināšanās apdraud dzīvās dabas un iztikas līdzekļu eksistenci šajās salās.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register