Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:714919
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.07.2004.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Avīzēs bieži vien lasāmi ziņojumi par treģēdijām, kas norisinājušās dažādās pasaules daļās. Bargās dabas parādības, kuru cēloņi meklējami varenajā neredzamajā gaisa valstībā, - orkāni, taifūni, tornādo, smerči nodara ne mazumu posta.
Cilvēku sabiedrības attīstības vēsturē bijuši daudzi gadījumi, kad vējš un ūdens nopostījuši plašus zemeslodes rajonus un bojā gājuši simtiem un tūkstošiem cilvēku.
Laiku pa laikam atmosfērā rodās milzīgi virpuļi, kas aptver ļoti lielas gaisa masas. Tie ir taifūni un orkāni. Sagriezušies spirālēs, virpuļi ceļo pa planētu.
1961. gada septembrī ASV pilsēta Galvestona pārdzīvoja briesmīgu traģēdiju. No 75000 iedzīvotāju dzīvi palikuši tikai 15 000. Vēja ātrums sasniedza 200 – 250 km/h. Vētra sagrāva ēkas, ar visām saknēm izrāva kokus, kā sērkociņus pārlauza telegrāfa stabus, norāva mājām jumtus, apgāza vagonusn, autobusus. Vējš sadzina krastā juras ūdeņus, un tie appludināja piekrastes ciematus. Tas viss bija orkāna “Karla” rokudarbs. Meteorologi jau iepriekš brīdināja, ka ASV krastiem tuvojas viesuļvētra.Viņi novēroja orkānu kopš tā rašanās. Izzināt milzīgā virpuļa ceļu meteorologiem palīdzēja fotoattēli, ko viņi saņēma no Zemes pavadoņa “Taiross III “. Kad “ Karla” draudēja uzbrikt kontinentam, tika dots trauksmes signāls un veikti pasākumi iedzīvotāju evakuācijai. Vairāk nekā pusmiljons iedzīvotāju atstāja savus mājokļus. T’’adējādi izdevās izglābt daudzu cilvēku dzīvības.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register