2.9.Fēlingu metode reducējošo vielu noteikšanai
Fēlingu metodi kā ekspresmetodi izmanto ātrai reducējošo vielu noteikšanai cukura sīrupam, karameļu sīrupam, karameļu masai, karamelēm-ledenēm, karamelēm ar augļu-ogu pildījumiem, marmelādēm, zefīriem.
Analīzes gaita: iesvaru nosver uz laboratorijas svariem ar precizitāti ±0.01 gr., pārnes koniskā kolbā, ar pipeti pielej 10 mL Fēlinga 1. šķīdumu, 10 mL Fēlinga 2. šķīdumu, 10 mL destilētu ūdeni. Maisot, silda uz plītiņas, līdz uzvārās, vāra 1. minūti. Nepārtraucot vārīšanu, piepilina 3 pilienus metilēnzilo šķīdumu un, nenoņemot no plītiņas titrē ar saharozes šķīdumu līdz izzūd zilā krāsa.
Fēlinga šķīdumu titra noteikšana. Koniskā kolbā ar pipeti ielej 10 mL Fēlinga 1. šķīdumu, 10 mL Fēlinga 2. šķidumu, 10 mL destilētu ūdeni, 8,0-9,0 mL inverta standartšķīdumu- saharozi. Maisot, silda uz plītiņas, līdz uzvārās, vāra 1. minūti. Nepārtraucot vārīšanu, piepilina 3 pilienus metilēnzilo šķīdumu un, nenoņemot no plītiņas, titrē ar saharozes šķīdumu līdz izzūd zilā krāsa. Nolasa titrēšanai izlieto saharozes šķīduma daudzumu.
…