Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:619433
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.12.2020.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Parasti, ja divas preces var nopirkt par vienas cenu, tas mums izskatās, kā labs ieguldījums. Taču patiesībā šīs vienas preces īstā cena nemaz nav tik liela, tā ir pārveidota, lai kompānija gūtu peļņu, varbūt pat lielāku, kāda tā būtu, ja cilvēks nopirktu divas preces induviduāli par tās īsto cenu.
Dotācijas efekts ir hipotēze, ko Ričards Tālers apstiprināja 1980. gadā. Šī hipotēze paredz, ka cilvēki biežāk izvēlas lietas, kuras tiem jau pieder. Tā visbiežāk tiek attēlota divos veidos. Pirmkārt, cilvēki būs gatavi maksāt par kādu produktu tāpēc, ka tas jau kādreiz tiem piederējis, nevis pirkt lētāku produktu, kurš nekad nav ticis izmantots. Otrkārt, ja tiek veikta apmaiņa, cilvēki, iespējams, pieturēsies pie sākotnēji iedotās preces, pat ja tā nav tik vērtīga. Šo fenomenu var izskaidrot – cilvēkiem patīk dzīvot savā komforta zonā, paliekot pie ierastā.
Ričards Tālers,2017.gada Nobela prēmijas ekonomikā laureāts, viens no uzvedības ekonomikas pamatlicējiem, kurš ir padarījis ekonomikas zinātni cilvēcīgāku, atgādinot to, ka cilvēki ir neracionālas un emocionālas būtnes, kuru lēmumi var būt impulsīvi un viegli ietekmējami, tādēļ ir svarīgi ekonomiku apskatīt arī no psiholoģiskā viedokļa. Tā kā viņs patiesība gribēja būt psihologs, Tālers daļēji ir piepildījis savu vēlmi, jo viņs ir mācējis apvienot savu vēlmi ar profesiju, kurā var vairāk nopelnīt. Tā kļūstot par uzvedības ekonomikas pētnieku.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register