Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
11,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:141610
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.09.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Administratīvās tiesības vēsturiski radās līdz ar valsti. Valsts attīstība sekmēja administratīvo tiesību attīstību un tās kalpoja valsts un sabiedrības savstarpējo attiecību regulēšanai. Valsts noteica administratīvās tiesības, bet arī tiesības noteica valsts virzību. Administratīvās tiesības kā sabiedrisko attiecību regulators visās valstīs ir ieņēmušas un turpina ieņemt vienu no vadošām vietām citu tiesību nozaru vidū. Tas ir objektīvi nosacīti, jo nav citas iespējas kā realizēt likumdevēja gribu, kas izteikta likumos. Tikai, izpildot likumos paredzēto, realizējot izpildvaru, ir iespējams sakārtot attiecības, lai nodrošinātu valsts, sabiedrības un indivīda attīstību tiesiskā valstī.
AT vēsturē var izdalīt 3 posmus:
1.~ 2000 g.p.m.ē. – Ēgipte, Rona, Grieķija, Asīrija, Bābele. Šaura izpratne. Iekšējās kārtības nodrošināšana – valdnieka rokās, pēc viņa pavēlēm (mutvārdos). Provinču pārvaldīšana, armijas organizēšana, nodokļu ievākšana, satiksme, apūdeņošana. Radās nepieciešamība pēc tiesību aktiem – pirmās instrukcijas, reglamenti.
2.Eiropa viduslaikos, 5 – 15.gs. Valsts administrācija sašaurinājās, AT zaudēja nozīmi. Nelielās valstīs adm. darbu veica galma kalpotāji, valsti pārvaldot kā muižu. 16.gs. sāka veidoties lielas valstis – spēcīga valsts vara, paplašināta admin. darbība, piemērots admin. aparāts. veidojās policejiska valsts.
3.Moderno AT pirmsākumi – 18.gs. Pirmie dokumenti, taču tiesības ir vienpusīgas. Moderno AT galvenās sastāvdaļas ir: 1.normas, kas nosaka administratīvo organizāciju un noregulē admin. darbību; 2. normas, kas nosaka pilsoņu publiskos pienākumus un tiesības. Policejiskā valstī darbojas tikai 1. elements! 19.gs. – pāreja uz tiesisko valsti. Valsts varai jābūt nevis no likumiem neatkarīgai faktiskai varai, bet likumiem padotai, tiesību normu sasaistītai un noregulētai tiesiskai varai.
AT kā patstāvīgu tiesību nozari saista ar Franciju, ar franču buržuāzisko revolūciju. AT sākumā izpaudās kā administrācijas kontrole= valsts kontroli. Tika īstenota, lai aizsargātu personas no valsts patvaļas. 19.gs., beigās AT visstraujāk attīstījās uz pozitīvām tiesībām un veidojās valsts pārvalde kā vienotas sistēmas izpratnē. AT veido tiesību normu sistēmu, kas regulē publiskās administrācijas darbību un pār to īstenoto kontroli.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −10,20 €
Work pack Nr. 1207677
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register