Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:122322
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.05.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 6 units
References: Not used
Extract

19. gadsimta arhitektūrā notika krasas pārmaiņas, arhitektūra demonstrēja savu atkarību no nacionālās kultūras un politikas. Atšķirībā no iepriekšējiem gadsimtiem katrs mākslas veids gāja pats savu attīstības ceļu, izkopjot sev raksturīgās īpatnības. Mākslinieki un arhitekti, kas nebija ieguvuši oficiālo akadēmisko izglītību, nonāca konfliktā ar oficiālo iestāžu prasībām, un viņiem bija grūti iegūt atzinību. Cīņa starp veco un jauno turpinājās un toni noteica pie varas nākušie Buržuāzijā. Mainījās ne tikai sabiedrības attieksme un prasības, mainījās arī mākslinieku pasaules uztvere un daiļrades principi.
Savu nozīmi saglabāja nacionālās mākslas skolas, starp kurām nozīmīgākās bija franču, vācu, austriešu, angļu, beļģu un skandināvu mākslas skolas.
19. gadsimtā Eiropas arhitektūrā iezīmējās jauns meklējumu posms. Līdz ar rūpniecības un tirdzniecības uzplaukumu strauji attīstījās pilsētas, palielinājās iedzīvotāju skaits. Tas izraisīja nepieciešamību izstrādāt gan jaunus pilsētu plānojuma un apbūves principus, gan jaunus ražošanas celtņu, kā arī sabiedrisko un dzīvojamo ēku tipus.
Arhitektūrai, strauji augot pilsētām, vajadzēja risināt pilsētbūvniecības jautājumus. Bija jāpārplāno sienu kvartāli, jāveido jaunas ielas, projekti. Industrializācija radīja nepieciešamību pēc rūpnīcu ēkām, tiltiem, dzelzsceļa stacijām.
19.gs. 2.pusē Eiropas arhitektūra pārdzīvoja lielas izmaiņas. Pēc klasicisma un ampīra posma, izbeidzās vienotas stilistiskas koncepcijas attīstība, kura līdz tam visos attīstības posmos bija aptvērusi gan arhitektūru, gan tēlotāja, gan dekoratīvi lietišķo mākslu.
Arhitektūra izstrādāja sev jaunu, atšķirīgu mākslinieciskās kompozīcijas metodi. 19.gadsimta 2.pusē arhitektūrā par mākslinieciskās kompozīcijas metodi kļuva historicisms, t.i. pievēršanās agrāko posmu arhitektūras mantojumam, apgūstot stilistiskus elementus no agrāko posmu arhitektūras objektiem.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register