Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
12,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:419536
 
Author:
Evaluation:
Published: 14.04.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Rietumvalstu uzņēmuma finansu pārskata vieta šī uzņēmuma vadības sistēmā.
Grāmatvedības uzskaites sistēma (accounting system) – sistēma, kas attiecīgos uzņēmuma datus reģistrē, apstrādā un sniedz finansu informācijas veidā. Tā tiek iedalīta:
1. Finansu uzskaite (financial accounting) – ir uzskaites informācijas tā daļa, kas ietver sevī datus par attiecīgā uzņēmuma finansiālo stāvokli un finansiālās darbības rezultātiem. Dati tiek iekļauti bilancē un P/Z aprēķinā. Amerikas sertificēto sabiedrisko grāmatvežu institūts (AICPA) finansu uzskaiti definējis kā attiecīgā uzņēmuma līdzekļu, šo līdzekļu avotu, kā arī to darbības virzienu, kas izraisījis izmaiņas šajos līdzekļos un to avotos apraksts, izmantojot naudas mērv. Finansu uzskaites informācija paredzēta lietotājiem, kas atrodas pašā uzņēmumā, gan ārpus tā. Daļa no finansu uzskaites informācijas arī daudzās valstīs tiek aizsargāta ar likumu par komercnoslēpumu. Finansu uzskaites ietvaros sagatavotā informācija kalpo par sava veida informatīvo posmu starp attiecīgo uzņēmumu un pārējo sabiedrības daļu. Svarīgi apzināties to lietotāju loku, kas būtu ieinteresēti finansu pārskatu informācijas saņemšanā.
2. Vadības uzskaite tai skaitā ražošanas izmaksu uzskaite (managment accounting, Cost accounting). Ražošanas uzskaite ir cieši saistīta ar attiecīgā uzņēmuma pakalpojumu sniegšanas vai ražošanas procesiem. Informācija, kas tiek uzkrāta, apstrādāta un sistematizēta, veicot vadības uzskaiti ir paredzēta uzņēmuma vadības iekšējai lietošanai, plānojot, kontrolējot un analizējot uzņēmuma saimniecisko darbību, kā arī novērtējot to, cik lietderīgi kompānija izmanto tās rīcībā esošos resursus. Šī informācija nav pieejama citām juridiskām un fiziskām personām un ārvalstu lielākajā daļā tā tiek aizsargāta ar likumu par komercnoslēpumu.

Jebkura rietumvalsts uzņēmuma sagatavotie finansu pārskati interesē 2 lietotāju grupas:
Tieši ieinteresēta lietotāju grupa.
Esošie attiecīgā uzņēmuma īpašnieki, lai tie varētu noteikt nepieciešamo attiecīgās kompānijas PK palielinājumu vai samazinājumu, kā arī, lai novērtētu, cik uzņēmuma administrācija (vadība) efektīvi izmanto tās rīcībā esošos resursus.
Kreditori tai skaitā piegādātāji, lai pieņemot lēmumus par aizdevuma nosacījumiem, par iespējām to pagarināt, par nepieciešamo papildus nodrošinājumu, kas garantē kredītatmaksu.
Potenciālie īpašnieki un kreditori, lai uz finansu pārskatu pamata veidotu apsvērumus par to, cik izdevīgi ir ieguldīt savus līdzekļus attiecīgajā uzņēmumā.
Uzņēmuma vadība, lai noteiktu uzņēmumam nepieciešamos finansu resursus, lai novērtētu iepriekš pieņemto lēmumu pareizību, lai noteiktu dividenžu izmaksas politikas pamatvirzienus, lai izstrādātu dažāda veida plānus un budžetus, lai pieņemtu lēmumus attiecībā uz iespējamo apvienošanos ar citu uzņēmumu vai arī tās iegādi, lai pieņemtu dažāda veida lēmumus saistītus ar attiecīgā uzņēmuma darbības reorganizāciju.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −10,77 €
Work pack Nr. 1141835
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register