Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:150153
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Protektorāts Anglijā. Pārvaldes līdzeklis. (1653.g)
1640. gada novembrī, pēc “ īsā parlamenta” izjukšanas sāka darboties “ilgais parlaments”, kurš darbojās līdz 1653.gadam.
Pilsoņu karš kurš beidzies ar karaļa gāšanu un Olivera Kromvela diktatūru. Atšķirībā no pārējās Eiropas Anglijā bija uzvarējis parlaments. 1653. gada beigās tika izdota jauna konstitūcija, ko bija sastādījuši armijas (virsnieku padomes) pārstāvji un apstiprinājis Kromvels.
Augstāko likumdošanas varu konstitūcija nodeva valsts galvai – lordam protektoram kopīgi ar parlamentu, kur bija viena palāta.
2. ASV Tiesību Bils (1791.g)
Pēc neatkarības kara beigām 1787, g kādreizējās kolonijas, kas sevi tagad sauca par štatiem jeb pavalstīm, Filadelfijā sasauca Konstitucionālo kongresu, lai pieņemtu jaunās valsts dzīves pamatkodeksu – ASV konstitūciju.
Ar neuzticību centrālajai valdībai izskaidrojams arī fakts, ka 1789. g. Konstitūcijai tika pievienoti 12 labojumi – ASV iedzīvotāju īpašās tiesības, kuras centrālā valdība nekādā gadījumā nedrīkst pārkāpt. Līdz 1791. gada 15. decembrim lielākā daļa štatu atbalstīja 10 no šiem 12 labojumiem. Tos sāka saukt par Tiesību Bilu.
4. Anglijas Tiesību Bils (1689.g.)
Bils tika pieņemts “Slavenās revolūcijas” laikā 1689.g. un bija vērts pret absolūtismu. Tas atzina Orānijas prinča Vilhelma III un princeses Marijas tiesības uz Anglijas troni.
1689. g Tiesību bils 9. p. noteica, ka runas, debašu brīvība un viss, kas notiek parlamentā, nevar būt nevienas tiesas izskatīšanas priekšmets, izņemot pašu parlamentu. Tas ir parlamentārisma imunitātes princips.
Juridiski Tiesību bils apkopoja 1688.g. valsts apvērsuma rezultātus, nostiprināja konstitucionālu monarhiju, galīgu varas pāreju parlamenta rokās, atcēla karaļa tiesības apturēt likuma darbību, nozīmēt un ievākt nodokļus, vākt un uzturēt patstāvīgu karaspēku miera laikā.
5. Habeas Corpus Act (1679).
Anglijas parlamentā 1679.g. pieņemtā likuma akts par pavalstnieka brīvības labāku nodrošināšanu un par aizjūras ieslodzījuma novēršanu saīsināts nosaukums. ^ ir viens no galvenajiem Lielbritānijas konstitucionālajiem aktiem. Tajā noteikta kārtība, kādā apsūdzētais saucams pie tiesas atbildības. Bez tam ^ tiesai piešķīra tiesības kontrolēt likumības ievērošanu pilsoņu aizturēšanas un apcietināšanas gadījumā.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −6,48 €
Work pack Nr. 1154341
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register